Piciorul atletului este o forma de infectie micotica ce se dezvolta cel mai pronuntat intre degetele de la picior si la calcaie. Picioarele umede si transpirate sunt cu deosebire predispuse la aceasta infectie. Afectiunea este des intalnita in randul adolescentilor si al sportivilor care folosesc vestiare comune, unde o persoana care sufera de aceasta infectie si sta desculta, o poate raspandi usor la ceilalti. Primele semne sunt mancarimile, uneori intense, intre degetele picioarelor, pe calcaie si pe laturile talpii. Pielea, in special intre al patrulea deget si cel mic, devine umeda. Ea se descuameaza si apar crapaturi intre cutele pielii. Pe masura ce infectia se dezvolta, mici basici si iritatii se ivesc in jurul degetelor si calcaielor, pielea inflamata de desubt devenind vizibila, colorata in rosu aprins.
La primele semne de infectie, spalati picioarele frecvent si stergeti-le cu atentie intre degete, rezervand un prosop special pentru aceasta operatiune. Schimbati ciorapii si incaltamintea zilnic sau chiar mai des, mai ales daca picioarele au tendinta sa transpire. Tratati-le in fiecare zi cu un produs antimicotic pentru picioare, sub forma de talc sau de crema, pe care il puteti procura din farmacii.Diagnosticarea ciupercii piciorului nu este infailibila, afectiunea poate fi confudata cu anumite tipuri de eczeme sau cu psoriazisul. Daca aveti indoieli, apelati la medicul de familie. Recurgeti la sfatul medicului si daca starea nu vi se amelioreaza dupa ce ati folosit remediile speciale din comert impotriva piciorului atletului sau daca apar dureri si umflaturi ale picioarelor, infectia intizandu-se catre glezna. Aceste simptome pot sa necesite un tratament special.
Unele persoane se protejeaza impotriva piciorului de atlet purtand slapi din cauciuc sau din lemn la salile de gimnastica, la bazinele de inot sau la vestiare. Puteti evita, de asemenea, aceasta infectie mentinandu-va picioarele mereu racoroase, purtand sandale de exemplu, schimbandu-va sosetele si incaltamintea transpirate dupa ce ati facut efort fizic, dupa lungi perioade de stat in picioare si cand veniti acasa de la lucru.
Chiar si atunci cand tratamentul da rezultate, reinfectarea este posibila prin intermediul incaltamintei si al dusamelelor, precum si din cauza faptului ca ciuperca este greu de indepartat de pe unghii. Luati masuri preventive impotriva acesteia, continuand sa folositi talcul pentru picioare si sa spalati frecvent picioarele transpirate, stergandu-va bine intre degete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.