Persoanele carora le place sparanghelul si il consuma in cantitati mari pot economisi sume considerabile de bani cultivand singure acasa aceasta delicatesa destul de costisitoare intr-un strat permanent din gradina lor.
Cultivarea
Pepinierele si centrele de horticultura bine aprovizionate va pot furniza coroanele de sparanghel de un an de care aveti nevoie. Acestea trebuie sa creasca timp de alti 2 ani inainte de a produce lastari pentru consum. Plantele mature produc recolte de la sfarsitul lui aprilie pana la mijlocul lui iunie.
Sparanghelul are nevoie de un sol bine drenat si de pliviri atente. Cate plante veti planta, depinde de apetitul vostru, de spatiul disponibil, precum si de numarul de lastari sau fire pe care anticipati sa il obtineti de la fiecare planta. Plantele trebuie asezate la distante de 380 mm una de alta, lasand alti 380 mm liberi la capetele fiecarui rand. In toamna de dinainte de plantare (care se efectueaza in luna aprilie), sapati pamantul din stratul in care veti planta sparanghelul si inglobati in el cate o galeata de ingrasaminte naturale sau de compost pentru fiecare metru patrat. In luna februarie, comandati plantele (care vor fi aduse la inceputul lui aprilie), sapati solul adanc si intindeti ingrasamintele cu grebla pe suprafata sa. Cand aduceti coroanele, nu lasati radacinele sa se usuce, ci plantati-le imediat daca solul este in stare buna. Amanati plantarea cu maxim 2 saptamani daca vremea este umeda si rece, protejand intre timp plantele sub niste saci umeziti.Pentru a planta sparanghelul, sapati santuri adanci de 200 mm si late de 300 mm, la o distanta de circa 1m unul de altul. Daca solul este de tip argilos, amestecati pamantul scos din sant cu nisip cu granulatie mare, pentru a asigura o buna aerisire si drenare a acestuia. Pe fundul santului ridicati o creasta rotunjita, inalta de 75 mm, cu varful la 125 mm sub nivelul solului. Asezati coroanele pe aceasta creasta, cu radacinile rasfirate in cerc si acoperiti-le imediat cu un strat de 50 mm de pamant dat prin sita. Umpleti santul treptat, pe masura ce plantele cresc, in asa fel incat sa stea acoperite mereu cu pamant, pentru ca tulpinile sa ramana albe. Incepand din toamna, ele pot fi lasate sa se dezvolte normal.
Pliviti cu mana stratul de sparanghel si sustineti tulpinile in crestere cu sfoara, de o parte si de alta a lor, daca este necesar.
Recoltarea sparanghelului
Nu le taiati insa deloc in primul sezon de crestere, iar in cel de-al doilea doar foarte putin. Plantele mature se taie atunci cand lastarii ies cel putin 100 - 150 mm deasupra solului, cu ajutorul unui cutit pentru sparanghel cu lama zimtata sau un cutit de paine. Taiati tulpinile oblic, putin sub nivelul solului, avand grija sa evitati tulpinile ce formeaza alti lastari. Taiati lastarii de 2 sau de 3 ori pe saptamana pana la mijlocul lunii iunie (nu lasati firele sa creasca prea mult pentru ca devin lemnosi). Dupa mijlocul lui iunie, lastarii trebuie lasati sa formeze frunze.
Dusmanii sparanghelului
Planta are 2 dusmani aprigi: gandacul de sparanghel si putregaiul de radacini de culoare violet. Gandacii si larvele lor se hranesc cu lastarii tineri si cu frunzele, de la inceputul lunii iunie incolo, lasand plantele negre si lipicioase. La primele semne de infestare, aplicati derris, malathion sau HCH gama (pesticide). Putregaiul de radacini este o ciuperca ce acopera radacinile cu vinisoare purpurii-violet, iar partea de sus a lastarilor se ingalbeneste si moare. Nu exista nici un remediu chimic, plantele trebuie scoase cu tot cu radacini si distruse. Nu mai plantati nici o alta planta de sparanghel in acelasi loc timp de mai multi ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.