Cum sa nu ne ingrasam de Sarbatori

Sunt cateva momente in an cand caloriile pandesc dupa fiecare colt asteptand momentul propice precum sarbatorile de iarna, cand chiar si cei mai echilibrati dintre noi isi pierd ratiunea alimentara. La fel cum prima dragoste nu se uita, nici prima, nici a doua si nici a treia masa nu se uita. Conform ultimelor cercetari in domeniul nutritiei, majoritatea oamenilor nu pierd niciodata greutatea adaugata in timpul sarbatorilor. Dar nu trebuie sa cadeti in aceasta capcana deoarece este posibil sa va bucurati de bunatatile de pe mese, fara a depozita kilograme, daca respectati cateva recomandari ale nutritionistilor precum:
1. Faceti miscare timp de o ora inainte de o masa mare, pentru a va mentine metabolismul ridicat cel putin 4 ore. Astfel corpul va fi mai capabil sa proceseze mai eficient masa care urmeaza.
2. Nu mergeti la o petrecere atunci cand va e foame. Cel mai bine este sa luati o gustare inainte de a pleca de acasa, iar recomandarea cea mai potrivita ar fi un sandvis cu sunca slaba, piept de pui sau un iaurt combinat cu fructe si cereale. Daca va ajunge, totusi, foamea, beti un pahar cu apa inainte de a manca.
3. Mestecatul lent va va ajuta sa mancati mai putin. De aceea se recomanda sa puneti furculita/lingura jos dupa fiecare inghititura.
4. Cand masa e servita in stil bufet, folositi cele mai mici farfurii disponibile si serviti-va o singura data din fiecare fel. Recomandat ar fi sa alegeti cele mai simple feluri: legumele proaspete fierte in aburi sau preparate la gratar, friptura de pasare, salatele si pestele. Iar in loc de tort sau prajituri cu crema, preferati fructele sau inghetata. Insa  daca va e prea pofta, o bucatica de tort nu e mare tragedie, numai sa nu faceti excese.
5. Daca va simtiti obligati sa luati si a doua oara dintr-un preparat, pentru ca gazda va solicita, invatati sa refuzati politicos.
6. Atunci cand exista sandvisuri, e usor sa uitati cate ati mancat, insa le puteti tine evidenta ascuzand cate o scobitoare in buzunar pentru fiecare. Stabiliti o limita si tineti cont de ea.
7. Folositi condimentele precum oregano, rozmarin si alte condimente preferate, pentru ca acestea accelereaza metabolismul si in plus sunt bune pentru sanatate.
8. Daca tolerati cofeina, beti cafea neagra, pentru ca determina cresterea metabolismului si astfel se vor arde mai multe grasimi. Insa frisca si zaharul anuleaza efectele pozitive ale cafelei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.