Totul despre haine - important de retinut

Vine primavara si ne aruncam iarasi pe cumparaturi. Expertii spun ca in nici un sezon nu se cheltuieste asa de mult, nici macar de Craciun. Doar ca excursiile prin magazine nu sunt totdeauna fara vreo primejdie, mai ales legata de sanatate. De exemplu daca pielea voastra reactioneaza iritandu-se, inseamna ca motivul se afla, poate, in dulapul de haine. Iata cateva recomandari pe care nu ar trebui sa le ignorati atunci cand cumparati haine:
  1. Bazati-va pe propriul vostru nas: daca un pluover miroase a chimicale, inseamna ca substantele auxiliare de fabricatie pe care le contine sunt numeroase. Si chiar daca, celor care adora sa faca cumparaturi nu le place s-o auda: pielea sensibila suporta mai bine hainele purtate si spalate, decat hainele noi, si ar trebui, deci sa fie mai atente la optiuni. Si daca v-ati decis ce cumparati, studiati bine eticheta. Si fiti sceptice, daca aceasta recomanda spalarea separata, acesta putand fi un indiciu ca este vorba de culori nerezistente la spalat. 
  2. bine suportate sunt de regula, materiale precum bumbacul, inul si canepa, dar si matasea, casmirul sau lana de angora, toate tratate in mod natural, exceptie fiind lana de oaie, la care multe persoane reactioneaza sensibil din cauza fibrelor ei mai aspre.
  3. Inainte de prima purtare, orice haina trebuie spalata de trei ori si la cea mai inalta temperatura permisa. In felul acesta, eventualele chimicale existente in ea nu ajung pe piele, ci in apa uzata. Dupa care haina va fi clatita bine, pentru a elimina toate resturile de detergent. Si scoateti etichetele din zona cefei, si chiar din lateral, care si ele irita, adeseori, pielea.
  4. Aceste fibre naturale curate au multe proprietati pozitive precum: lasa aerul sa circule, sunt rezistente, placute la purtat si igienice, fiindca pot fi spalate la temperaturi ridicate. Exista insa diferente, in unele tari cultivatoare, plantele se trateaza cu insecticid. De o calitate superioara este considerat a fi bumbacul din America, care este inclus acolo, in categoria alimentelor si este supus unor reguli si controale extrem de exigente.
  5. Lenjeria purtata direct pe piele ar trebui pe cat se poate, sa fie alba sau de o culoare pastel. In nuantele deschise se ascund mai putine resturi de substante colorante, care ar putea produce o eventuala intoleranta. In general, cele care irita pielea sunt colorantii si vopselele textile ce pot produce alergii de contact. Pielea suporta mai bine jeansii albi sau albastri deschis, decat pe cei bleumarin sau negri. In ceea ce priveste fibrele sintetice, acestea sunt tratate anti-microbian, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor (bine pentru mirosul de transpiratie, dar foarte rau pentru persoanele alergice.
  6. Reactiile alergice ale pielii apar, de obicei acolo unde hainele sunt prea stramte la guler, la brate, genunchi sau sub fese. Reactia devine si mai puternica, atunci cand materialul roade pielea. Si transpiratia poate favoriza intoleranta. De aceea, cand e foarte cald afara, hainele trebuie sa fie largi si usoare, pentru a preveni sau a lasa sa se vindece iritatiile. Si echipamentul sportiv trebuie sa fie lejer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.