Tratamentul natural al conjunctivitei - cauze si alimentatie

Printre bolile primaverii, un loc important il ocupa conjunctivitele: ochi rosii, lacrimari, pleoape umflate, usturimi, simptome neplacute dar si inestetice. Primavara ne putem confrunta cu conjunctivitele alergice, bacteriene, virale, chiar si herpetice din cauza deficitului imunitar pe care orice organism il resimte la iesirea din anotimpul rece. Boala in sine nu nu este grava, dar procesul inflamator al tesutului conjunctiv ocular nu trebuie neglijat niciodata, pentru ca poate duce la complicatii. Conjunctivitele sezoniere trec de la sine, dar nimeni nu sta cu ochii umflati pana ce trece.
Principalele cauze de infectare a conjunctivitei sunt mainile murdare, praful din atmosfera, alergenii, vantul care transmite germenii patologici dintr-un loc in altul, toate acestea actionand pe fondul imunitatii slabite a organismului. Toti acesti factori pot favoriza mai mult sau mai putin, aparitia conjunctivitelor. Exista doua mari reguli pe care trebuie sa le respecte bolnavii cu afectiuni oculare:
- sa renunte la alimentele care perturba sistemul imunitar.
- sa foloseasca alimente-medicament care ajuta la vindecarea infectiilor la nivelul ochilor si la imbunatatirea vederii.
1. Alimentele care perturba activitatea sistemului imunitar si la care trebuie sa renuntam macar temporar, daca vrem sa scapam de afectiunile oculare, sunt: grasimile saturate (in special cele din margarina, carne grasa, prajeli, chipsuri), proteina animala in exces (in special cea din carnea rosie, adica de porc, vita, oaie, vanat), zaharul alb si diverse dulciuri care il contin, alimentele conservate sau foarte greu digerabile.
2. Alimentele-medicament recomandate pentru tratarea eficienta a acestor boli oculare sunt:
Lactobacillus este o familie de bacterii prietenoase, care se gasesc in stare naturala in iaurturi. Conform unor studii aceste iaurturi previn si trateaza conjunctivita infectioasa, bacteriana si virala, precum si alte complicatii ale acestora.
Xylitolul este un zahar produs in mod natural in fragi, capsuni, mure si in zmeura. Conform unor studii foarte bine documentate, facute pe mii de bolnavi, xylitolul are darul de a inhiba multiplicarea si de a distruge o multime de bacterii responsabile de producerea conjunctivitei si blefaritei, ajutand la prevenirea si la tratarea acestora.
Ardeiul iute - substanta care da iuteala ardeilor, capsaicina, distruge cele mai multe dintre bacteriile si virusii care produc infectiile de tipul conjunctivitei.
Ceapa si hreanul se consuma in cantitati mari, prentru prevenirea si combaterea afectiunilor oculare infectioase sau alergice. Ele au o calitate foarte pretioasa, si anume, ne fac sa lacrimam, amorsand un drenaj foarte necesar evacuarii secretiilor care produc inflamatiile la nivelul ochilor si ale pleoapelor. Pe urma, ceapa si hreanul au proprietati antibiotice si antivirale puternice, ajutand ca atare la vindecarea ambelor tipuri de conjunctivita infectioasa (bacteriana si virala).
Un remediu pentru uz intern ar fi administrarea maceratului glicerinat din mladite de coacaz negru (in farmacii), din care se iau 50 de picaturi de trei ori pe zi, in cure de 4-6 saptamani. Are un efect antialergic la nivelul ochilor, dar si al cailor respiratorii superioare. Se recomanda in special in conjunctivita si in blefarita alergica. Se pot face si tratamente profilactice, la inceputul lunii aprilie, cand incepe polenizarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.