Folosirea plantelor pentru uz extern - bai de plante, inhalatii, comprese, cataplasme

Plantele medicinale se preteaza bine folosirii la domiciliu si multe pot fi cultivate in gradina sau in jardiniera. Totusi, nu uitati ca sunt medicamente, unele pot fi luate fara riscuri in cantitati mare, altele nu. De asemenea, in caz ca le culegeti personal, fiti siguri ca ati ales plantele care trebuie. Cel mai bine este sa i le aratati unui cunoscator. Nu intrebuintati niciodata o planta daca nu sunteti convinsi ca ati identificat-o corect. Puteti cumpara o mare varietate de creme, lotiuni si alte produse pentru uz extern. Ele sunt utile atunci cand aveti nevoie de un remediu de folosinta imediata, cum ar fi in caz de prim ajutor. Dar preparandu-le personal, veti fi mai siguri ca ingrediente contine. Unele remedii din plante nu se regasesc in comert. Iata cateva moduri prin care puteti folosi plantele pentru uz extern:

Bai de plante
Ofera o modalitate placuta de a profita de pe urma plantelor. Procedati in felul urmator:
- atarnati un saculet de panza continand plante uscate sau proaspete sub robinetul prin care curge apa fierbinte in cada
- pentru o baie pentru mana sau picior adaugati un ceai de plante concentrat intr-un lighean cu apa fierbinte apoi cufundati mana sau piciorul in amestec pana se raceste apa.
Inhalatii
Puteti folosi plante uscate sau proaspete si preparati intr-un castron de ceramica sau de sticla, o infuzie concentrata din planta respectiva. Acoperiti-va capul si vasul cu un prosop si respirati aburii pe nas, cu ochii inchisi. Este un remediu excelent cand sunteti raciti sau gripati, sau atunci cand vreti sa va deschideti porii pentru un ritual de frumusete complet.
Comprese
Compresele pe baza de plante sunt utile in tratarea luxatiilor si vanatailor, a febrei sau inflamatiilor si pentru durerea de cap sau masele. Procedati in felul urmator:
- muiati o bucata de panza curata in infuzie concentrata sau in decoct concentrat (cald sau rece dupa cum se recomanda si in functie de afectiune), ori intr-o tinctura diluata
-dupa stoarcerea excesului de lichid din panza, infasurati-o in jurul zonei afectate
- repetati operatia de cate ori este nevoie.
Cataplasme
Utilizate de obicei pentru a scoate puroiul din ulceratii sau furuncule, cataplasmele pe baza de plante pot de asemenea, sa aline durerile pe nerv si musculare. Se pot pregati din plante uscate sau proaspete. Procedati astfel:
- taiati plantele marunt, acoperiti-le cu apa si incalziti pana la fierbere
- puneti pasta obtinuta intre doua bucati de tifon si aplicati-o fierbinte pe zona afectata
- fixati cataplasma cu un pasament din panza si cu banda adezica sau cu ac de siguranta
- folositi o sticla cu apa fierbinte pentru a o mentine calda
- inlocuiti-o cand s-a racit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.