Ingrijirea corporala si cosmetica - tipurile de piele de piele si ingrijirea lor

Delimitarea exacta dintre ingrijirea corporala si a frumusetii este greu de stabilit, deoarece si spalatul regulat poate fi realizat cu sapun, gel de dus, apoi pielea este hidratata cu o crema, lapte de corp pentru a preveni imbatranirea, ceea ce deja este mult mai mult decat o ingrijire de baza. In afara acestui fapt, cosmeticele moderne, utilizate exclusiv din considerente estetice, contin si substante pentru ingrijirea pielii. Fac parte din categoria cosmeticelor in principal acele substante care sunt aplicate pe fata, buze, zona ochilor, pe degetele de la maini si picioare. 
In general nici dermatologii nu sunt impotriva cosmeticelor decorative, deoarece aceste produse au trecut prin numeroase teste, neavand efecte daunatoare asupra pielii. Daca totusi exista o sensibilitate la anumite produse, trebuie incercate alte marci.
Nu renuntati la utilizarea cremelor de fata, iar utilizarea fondului de ten, a pudrei de fata este deja o chestiune de gust. Pe langa efectul estetic al machiajului, acesta protejeaza impotriva efectelor daunatoare ale vremii si a substantelor chimice/poluante, radiatiile ultraviolete, de vant si frig. Trebuie sa stiti ca fondurile de ten mai ieftine nu se vor utiliza fara o crema de fata, deoarece de regula acestea contin mai putine grasimi si substante hidratante, din acest motiv usuca pielea. Peste fondul de ten se poate aplica un strat fin de pudra. Deoarece si pudra usuca pielea, intotdeauna sa aplicati o crema sau un fond de ten corespunzator tipului de ten. Producatorii de cosmetice au trebuit sa gaseasca o solutie pentru ca pudra inchidea porii, cauzand adesea cosuri si puncte negre. In general pudra este realizata din faina de orez, care in amestec cu transpiratia se umfla, blocand practic porii pielii. Preparatele moderne, mai pretentioase, nu mai contin amidon, avand astfel caracteristici mult mai bune.
Rujurile de buze
Pe langa pigmenti contin si grasimi care protejeaza impotriva deshidratarii buzelor, iar pigmentii contin si substante de protectie solara. Cine se afla in apropierea marii sau la munte necesita o protectie speciala a buzelor. Rujurile rezistente la transfer, in prezent sunt rare in comert deoarece contin si metale grele. Rujurile moderne nu tin o vesnicie, in schimb sunt mult mai sanatoase, ingrijesc mai bine buzele decat cele din trecut.
Lacurile de unghii, fardurile de ochi si rimelul
Lacul de unghii ingrijeste, protejeaza si decoreaza unghiile. Lacul de unghii protejeaza unghiile de apa si substantele chimice utilizate in gospodarie. In schimb solutia de indepartat lacul este un dizolvant bazic, care intr-o oarecare masura dizolva si suprafata unghiei, adica o afecteaza, facand-o casabila si fragila. In realitate nu conteaza prea mult daca solutia contine sau nu acetona. Cine utilizeaza in mod regulat lac de unghii, trebuie sa utilizeze creme de maini grase.
In trecut si fardurile de ochi si rimelul contineau metale grele, utilizarea acestora in procesul de productie fiind interzis in prezent. Pielea din jurului ochiului este deosebit de sensibila, din acest motiv in fiecare seara curatiti cu atentie zona cu ulei de copii sau solutii speciale demachiante pentru ochi. In fiecare seara si dimineata aplicati o crema speciala pentru zona din jurul ochilor.
Tipurile de piele si ingrijirea lor
Considerentul principal al ingrijirii pielii il reprezinta utilizarea preparatului corespunzator tipului de ten. fiecare trebuie sa stabileasca ce tip de piele are si ce ingrijiri necesita, pentru a nu da totul peste cap.
Pielea uscata:
Continutul de apa si grasimi al pielii uscate este redus, poate depozita numai o cantitate redusa de apa. Pielea are porii fini, este predispusa ridarii, adesea se manifesta o senzatie de tensiune. Pentru curatirea pielii se vor utiliza sapunuri grase si pe cat posibil apa calduta. Evitati solutiile de curatie a fetei fara sapun si cu continut de alcool.
Pielea grasa:
Productia de sebum este marita, in schimb depoziteaza bine grasimea si apa. Este lucioasa, cu porii dilatati, fiind predispusa la aparitia cosurilor si punctelor negre. La spalare se vor utiliza solutii de curatie fara sapun, antibacteriene, apa calda si termala. Evitati cremele de noapte foarte grase.
Pielea normala:
Productia de sebum si grasime este echilibrata. Este mata, de culoare sanatoasa si neteda. La curatire se pot utiliza preparatele cu sau fara sapun, insa spalatul nu trebuie exagerat, pentru a nu irita pielea.
Pielea mixta:
Un asemenea ten pe alocuri este uscat, pe alocuri gras. In zona ochilor si pe pometi de regula este mai uscat decat pe frunte, nas si barbie. Merita incercat si identificat ce tip de solutie de curatire corespunde cel mai bine. Eu am tenul mixt si folosesc mereu un gel spumant de curatare pentru piele sensibila (am ten cu antecedente acneice) de la Oxyance. Ieftin si foarte bun, nu irita deloc pielea, o lasa fina, curata, si nici nu irita ochii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.