Spanacul, un aliment nobil - proprietati medicinale

Planta lui Popeye Marinarul nu e deloc premianta cand vine vorba de continutul de fier. Acidul oxalic pe care il contine acesta reduce absorbtia fierului, deci daca aveti anemie feripriva (provocata de o alimentatie saraca in fier sau de incapacitatea de absorbtie a fierului) ar trebui sa limitati consumul de spanac. Dar asta nu inseamana ca spanacul nu e plin de nutrienti si extrem de sanatos. Acesta contine vitaminele A, C, E, K si minerale precum calciu, magneziu, acid folic, fier dar in cantitati modeste si antioxidanti.
Proprietati medicinale:
  • Actiunea usor laxativa a spanacului ajuta la eliminarea reziduurilor din intestine, prevenind constipatia si diverticulita.
  • Fibrele din spanac ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau (LDL), protejand astfel organismul de bolile cardiace si circulatorii.
  • Ajuta la excretia toxinelor prin rinichi, deci poate fi foarte pretios in tratarea problemelor de sanatate legate de toxicitate, inclusiv bolile de piele.
  • Antioxidantii din spanac incetinesc procesul de imbatranire celulara, stimuleaza imunitatea, ajutand astfel organismul sa lupte cu infectiile.
  • Antioxidantii ajuta la prevenirea bolilor degenerative, printre care artritele si bolile cardiace (regleaza tensiunea arteriala) si preintampina osteoporoza.
  • Acidul folic din spanac ajuta la prevenirea anemiei si este de asemenea foarte important pentru femeile gravide, pentru dezvoltarea normala a creierului si coloanei vertebrale a fatului.
S-a descoperit sa substantele carotenoide din spanac ajuta la pastrarea vederii, prin protejarea impotriva degenerescentei maculare, cauza cea mai comuna a orbirii la persoanele de peste 65 de ani.
Cel mai sanatos este sa consumati frunzele de spanac crude, sub forma de salata. Prin fierbere, aproape jumatate din vitaminele si mineralele continute se pierd.
Va recomand o reteta delicioasa de salata de spanac:
Ingrediente:
- 150 g branza de vaci sau piept de pui inabusit/gratar
- 6 rosii cherry
- 3 catei de usturoi
- 1 felie de paine de secara prajita
- 1 lingura de ulei de masline
- 1 lingurita de seminte de susan putin prajite
- 1 lingura zeama de lamaie
- o mana de frunze de spanac
- condimente uscate: piper, un praf de sare roz himalayana, busuioc.
Mod de preparare:
Intr-un bol se adauga zeama de lamaie, uleiul, condimentele uscate, semintele de susan prajite, usturoiul pisat si se amesteca bine. Separat intr-un bol mai mare se amesteca branza cu rosiile taiate in jumatate, frunzele de spanac rupte cu mana iar la final se adauga dressingul si painea prajita rupta in bucatele. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.