De ce fac copiii mofturi la masa?

Sunt numeroase cauzele pentru care copilul nu mananca sau face mofturi la masa. Iata cateva alternative posibile:
1. Mancarea este intr-adevar necorespunzatoare, nu este gustoasa si nici aspectuoasa sau nu il satura. Se poate intampla? Desigur. Si mamele, adultii in general, pot gresi. Mancarea pentru copiii necesita inventivitate.
2. Copilul mananca intre mese si la ora mesei nu este flamand.
3. Atmosfera ce se creeaza la masa ii inhiba efectiv si nu pot manca. Copiii sunt foarte sensibili. O atmosfera tensionata, cu certuri, dojane, mustrari in timpul mesei desigur ca-i face sa le piara pofta de mancare. Solutia: creati o atmosfera cat mai placuta la masa, discutati, daca trebuie discutat ceva (numai aspectele pozitive ale zilei). Gasiti un alt moment pentru rezolvarea conflictelor si nu uitati ca, daca nu procedati intelept cu copilul, in atitudinea lui se va instala descurajarea, va fi complexat si prima reactie va fi lipsa poftei de mancare sau "mofturile" cum zic unii parinti.
4. Exista o suferinta organica, copilul poate avea gatul inflamat sau orice alta afectiune si desi el e mare de acum, nu stie totdeauna sa explice ce simte, iar uneori se poate chiar sa nu simta nimic (sunt afectiuni fara simptome vizibile). Poate e nevoie sa fie dus la un control medical. Poate e vorba de paraziti intestinali, de tipul giardia sau poate fi o boala ascunsa, care nu poate fi depistata decat prin analize medicale, iar un consult medical e binevenit.
5. Copilul manifesta repulsie numai fata de numite alimente. De exemplu, un copil cu un ficat sensibil va respinge totdeauna vinetele sau un copil constipat va avea totdeauna repulsie fata de orez pentru ca simte, fara sa stie sa explice, ca, ori de cate ori mananca orez, acesta il face sa se simta inconfortabil. Atentie, daca copilul nu tolereaza un anumit aliment, trebuie consultat medicul.
6. Copilul are o suferinta emotionala, sufleteasca, foarte puternica. Este posibil acest lucru? Desigur. La fel se intampla si in cazul adultilor. Cand copilul nu se simte iubit, acceptat, respectat de parinti, nu va avea chef, pofta de nimic, inclusiv de mancare. El va manca doar atat cat sa-si ameteasca putin stomacul, care da din cand in cand semnale ca exista si el. Aceasta este o situatie foarte grava, in care principalii vinovati sunt parintii. Se impun masuri urgente, intelepte. Parintii sa-si corecteze atitudinea fata de copil.
7. Copilul face mofturi pentru ca e rasfatat. De asemenea, o situatie grava. Trebuie corectata atitudinea parintilor in primul rand, pentru ca ei l-au rasfatat. Totul se va repara treptat.
8. Copilul sta in preajma unui anturaj si i se pare ca ceea ce-i ofera parintii lui este corespunzator si vrea tot mai mult. Paralel cu aceasta atitudine se dezvolta un proces foarte periculos, socoteste ca totul i se cuvine, fara ca el sa faca nimic. Cu intelepciune, dar si cu hotarare, parintii trebuie sa-i invete pe copii principiul: Cine nu lucreaza nici sa nu manance. Desigur, tinta nu este de a tine copiii flamanzi, nicidecum, ci aceea de a-i invata care le sunt datoriile si a-i ajuta sa si le implineasca potrivit varstei care o au.
9. In problemele de alimentatie ale copilului se interpun rude precum bunici, unchi, matusi, chiar unele dintre cunostintele voastre care vin cu dovezi foarte bine ticluite si ispititoare, inspirandu-le gandul ca parintii nu ii alimenteaza corect. Dupa ce va convingeti ca acest lucru nu este adevarat (e posibil uneori sa fie), discutati cu ei si dovediti-le, cu toate argumentele logice pe care le aveti la indemana, ca faceti tot ce puteti pentru a asigura o alimentatie sanatoasa, variata, gustoasa si atragatoare, dupa puterile voastre.

Voi la ce trucuri ati apelat pentru a face copilul sa manance si sa renunte la mofturi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.