La marginile laterale ale unghiilor apar uneori niste pielite tari. Ivirea lor este adesea provocata de introducerea drecventa a mainilor in apa, fapt care face ca stratul exterior al pielii sa se desprinda de cuticula si de asemenea de racairea sau de roaderea unghiilor.
O pielita desprinsa trebuie inlaturata imediat ce observati, inainte de a deveni dureroasa si posibil de a se infecta. Folositi o foarfeca de unghii curata si bine ascutita si taiati pielita cat mai aproape de baza ei. spalati-va pe maini, ungeti-va cu o crema antiseptica si aplicati un plasture. Daca degetul incepe sa va doara foarte tare sau daca se formeaza puroi, este bine sa mergeti sa va consulte un medic.
Pentru a preveni formarea pielitelor intarite, purtati manusi de cauciuc atunci cand spalati vasele si folositi frecvent o crema de maini. Evitati sa va roadeti unghiile sau sa le racaiti si incercati sa va opriti daca observati ca acest lucru a devenit un obicei. Roaderea unghiilor este un obicei frecvent al copilariei, care uneori continua si mai tarziu in viata. Ca in cazul tuturor ticurilor nervoase, unicul leac sigur este antrenarea vointei, un lucru pe care un copil s-ar putea sa nu-l inteleaga prea usor. Dat fiind ca roaderea unghiilor poate fi o manifestare fizica a unor emotii cum ar fi anxietatea, nesiguranta sau plictiseala, mustrarile sunt cel mai adesea ineficiente. Uneori ar putea da rezultate o stimulare a ambitiei: unei fete ii puteti oferi de exemplu un set de manichiura sau un lac incolor de unghii pentru a o incuraja sa acorde atentie unghiilor.Adultii care isi rod unghiile ar trebui sa incerce sa isi tina degetele ocupate cu diverse activitati pentru timpul liber, cum ar fi realizarea de modele, pictat, cusut sau tamplarie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.