Exercitiile de relaxare constituie o parte integranta a unor discipline precum yoga si meditatia. Ele sunt de asemenea, tot mai indicate in afectiuni ca insomnia, stresul, bolile de inima, dependentele de orice fel, precum si ca adjuvant al femeilor gravide. Exista cateva exercitii de relaxare simple pe care le puteti invata fara ajutor. Ca timp, nu va trebui sa le dedicati decat 1 sau 2 sedinte de 15 minute zilnic. Daca insa suferiti de o tulburare respiratorie, de exemplu astm sau hiperventilatie, cereti sfatul medicului inainte de a incepe sa le practicati. Trebuie sa luati in considerare posibilitatea de a cere sfatul medicului inainte de a incepe un anumit program de exercitii de relaxare, unele dintre acestea au legatura cu controlul posturii corporale.
1. Respiratia profundaInspirati foarte adanc pe nas, tineti-va respiratia o clipa si expirati apoi pe gura pana cand plamanii sunt complet goliti, terminand cu un suspin. Asezati-va mana stanga chiar deasupra taliei, pentru a simti miscarea diafragmei, iar cea dreapta pe piept. In timp ce inspirati trebuie sa va miscati cutia toracica si diafragma in asa fel incat mana stanga sa fie impinsa in afara, insa mana dreapta nu trebuie sa se miste. In timp ce expirati, relaxati-va gatul si umerii. Este recomandat sa faceti cel putin 40 de respiratii profunde zilnic, imediat dupa trezire, dimineata sau seara inainte de culcare, ori timp de 1 minut sau 2 in momentele deosebit de tensionate.
2. Respiratia incetinita
Inspirati si expirati ritmic in vreme ce numarati descrecator de la 10 la 1, rar, in acest rastimp realizand un ciclu complet de respiratie. Incepeti cu cifra 10 in momentul in care porniti miscarea de inspiratie si numarati 9, 8, 7, stati nemiscati la 6, 5, si expirati apoi in timp ce numarati 4, 3, 2, 1. In timp ce respirati, constientizati care muschi sunt incordati si faceti-i sa se relaxeze.
3. Relaxarea muschilor
Asezati-va confortabil pe un scaun sau stati culcati pe spate, fara pantofi si imbracat cu haine care sa nu va stranga la gat si talie.
Inchideti ochii si respirati profund de cateva ori. Incepand cu picioarele, concentrati-va asupra cate unei parti a corpului si relaxati-o, Mutati pe rand concentrarea asupra picioarelor, genunchilor si asa mai departe, relaxand fiecare parte.
Cand simtiti ca trupul incepe sa devina cald si greu, imaginati-va ca plutiti pe o apa calda sau ca va aflati intr-un loc plin de pace, de exemplu o poiana insorita si pustie, aflata intr-o padure. Ramaneti in aceasta stare relaxata, de plutire, timp de 10-15 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.