Cum acoperim zgarieturile de pe mobila?

O zgarietura usoara pe o mobila din lemn lustruit cu ceara poate fi facuta sa dispara prin frecare usoara cu o hartie abraziva fina inmuiata in ulei de in fiert, dupa care intreaga zona poate fi adusa la culoarea ansamblului cu ajutorul cerii de lustruit mobila. Daca zgarietura este adanca, trebuie indepartat intregul strat de suprafata, urmand sa se aplice un nou finisaj (lacuire cu rasina) sau un furnir. Ca varianta, puteti sa mascati pur si simplu zgarietura frecand-o cu ceara de albine amestecata cu un bait de lemn ceva mai inchis la culoare decat suprafata afectata. Lasati ceara sa se intareasca si aplicati-o pe zgarietura. Dupa cateva ore, lustruiti suprafata cu ceara de mobila. Daca suprafata este lacuita, aplicati un lac diluat cu alcool metilic.
 Slefuiti cu hartie abraziva fina uscata, stergeti praful si refaceti luciul initial prin frecare usoara cu ceara de mobila. Alcoolul metilic nu are nici un efect pe lacul poliuretanic sau pe cel celulozic, insa aceste lacuri nu sunt usor de zgariat.
Cum sa ascundem mici zgarieturi si crestaturi
Zgarieturi:
Pe lemnul lacuit aplicati lac diluat de-a lungul zgarieturii, in directia fibrei lemnului, folosind o pensula moale pentru acuarele. Lasati sa se usuce, apoi aplicati inca un strat. Repetati pana cand suprafata a devenit usor proeminenta, apoi finisati.
Crestaturi:
Folositi un chit de lemn de culoare apropiata. Aveti la dispozitie si varianta de a topi intr-o lingurita ceara de albine colorata si de a o lasa sa picure in crestatura. Dupa ce se raceste, indepartati ceara in exces cu o lama de ras si slefuiti zona cu hartie abraziva fina, dupa care lustruiti-o din nou.
O alta posibilitate este umplerea crestaturii prin umflarea lemnului din jurul ei. Acoperiti zona crestaturii cu o panza umeda. Calcati pe deasupra cu fierul, miscandu-l continuu. Lasati sa stea cateva ore pentru ca lemnul sa se umfle (insa numai in cazul in care lemnul nu este acoperit cu un furnir), apoi slefuiti si lustruiti din nou zona. Repetati daca este necesar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.