Adevarul despre dieta hiperproteica Dukan - puncte forte si slabe

Procentul de grasime corporala este influentat in egala masura de ereditate, de obiceiurile dobandite iar cea mai buna cale pentru slabit este mancati sanatos, sa beti sufieciente lichide si sa faceti suficienta miscare. Astea sunt regulile generale pentru un slabit sanatos si sigur, dar haideti sa vedem pe ce principii se bazeaza dieta Dukan si daca este ea cea mai buna metoda de slabire:
Dukan inseamna multe proteine, putine grasimi si zero carbohidrati. Eliminarea carbohidratilor (sursa de energie) forteaza organismul sa apeleze la depozitele de grasimi.
Dieta are patru etape: atacul (consumati doar proteine - carne, organe, peste, oua, lactate degresate, o lingura si jumatate cu ovaz pe zi), croaziera (alternati zilele de proteine cu zile de proteine si legume plus doua linguri cu ovaz pe zi), consolidarea (proteine si legume oricand si oricat plus o portie de fructe pe zi, doua linguri cu ovaz pe zi, apoi adaugati treptat paine, branza grasa, paste, cartofi, orez), stabilizarea definitiva (trei linguri cu ovaz pe zi, tot ce ati consumat in celelalte etape, dar joia consumati doar proteine).
Puncte forte:
- mancati cat vreti, la orice ora, fara a numara caloriile
- proteinele sunt satioase si nu simtiti ca va e foame
-  e usor de tinut si cand mancati in oras
- slabiti drastic si se vede.
Puncte slabe:
- daca nu puteti renunta la paine, paste sau vegetale, dieta nu vi se potriveste
- lipsa unor grupe de alimente (carbohidrati si fructe) va predispune la carente
- va confruntati cu simptome precum oboseala, gura uscata, constipatie, indigestie, respiratie neplacuta
- primele doua faze nu ofera necesarul zilnic de 45-65% carbohidrati, ci doar 27%, respectiv 38% (lipsa carbohidratilor afecteaza puterea de concentrare)
- fibrele reprezinta doar o treime din necesarul pentru o buna digestie (4-11g)
- peste 40% din continutul caloric se procura din proteine
- pe termen scurt dietele hiperproteice nu sunt periculoase insa pe termen lung, din cauza cantitatii mari de proteine, rinichii sunt nevoiti sa lucreze suplimentar
- daca aveti diabet, hipertensiune sau probleme cu rinichii, cantitatea de sare nu trebuie sa depaseasca 1,5 g pe zi, insa dieta Dukan ofera 3,9 g pe zi.
Cu toate acestea, rezultatul dietei este uimitor, slabiti 4-5 kg in prima saptamana, apoi cate 1-2 kg pana ce ajungeti la greutatea dorita. In primele doua etape, pierdeti in medie de 7 kg. De retinut daca doriti sa tineti aceasta dieta: beti foarte multa apa.

Un comentariu:

  1. Da nu a contestat nimeni ca nu e buna in lupta cu kilogramele in plus, ci pentru sanatate nu e prea indicata. Oricum fiecare alege ce i se potriveste. O zi buna! :)

    RăspundețiȘtergere

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.