Alimente bogate in fibre, esentiale pentru sanatate



Nu mai este pentru nimeni un secret ca fructele, legumele si cerealele sunt foarte bogate in fibre de care musai avem nevoie ca sa fim sanatosi. 
Indispensabile digestiei, fibrele sunt acei carbohidrati proveniti din legume, fructe sau cereale ce nu pot fi atacati si descompusi de enzimele digestive. Asa se face ca ele ajuta foarte mult la trecerea alimentelor prin intestin, joaca un rol important in constituirea bolului fecal si in eliminarea cat mai naturala a reziduurilor. Daca la aceste proprietati adaugam faptul ca au rol in reglarea nivelului de colesterol sangvin, in prevenirea cancerului de colon sau ca retin intrarea glucozei in sange, avem tabloul complet al importantei fibrelor in dieta.
Cele mai importante surse de fibre sunt: lintea, afinele, fasolea, avocado, chia, boabele de soc, semintele de floarea-soarelui, zmeura, spanacul, orezul salbatic, merele, migdalele, broccoli, ovazul, amaranth, varza, nucile de brazilia, perele, porumbul si semintele de in.
Iata care dintre cele enumerate au mai multe fibre:
Afinele in afara de faptul ca au in compozitie antioxidanti importanti ce tin la distanta alergiile, previn distrugerile celulare si imbunatatesc acuitatea vizuala. Afinele sunt o sursa importanta de fibre, cu 8g/cana.
Zmeura - fitonutrientii din compozitia acestui fruct au un important rol antiinflamator si antioxidant, impiedicand dezvoltarea celulelor canceroase si previne stresul oxidativ. O cana cu zmeura contine 8 g de fibre.
Ovazul - iata una dintre cele mai sanatoase cereale, prietena celor care tin dieta sau a persoanelor cu colesterol mare. Fibrele din ovaz dau senzatia de satietate timp indelungat (8g/cana).
Boabele de soc contin flavonoide care imbunatatesc sistemul imunitar dar si 10 g de fibre intr-o cana de bobite. Atentie insa ca boabele de soc crude sunt otravitoare. Unele gospodine pregatesc din ele o dulceata absolut delicioasa cu o aroma inconfundabila.
Nucile de Brazilia au o multitudine de calitati insa din pacate si foarte multe calorii si nu pot fi consumate in cantitati mari. Doar 30 g de nuci au 15 g fibre si 200 calorii.
Semintele de chia sunt inrudite cu menta si doar doua lingurite cu aceste seminte au in jur de 10 g de fibre dar si acizi grasi omega 3.
Avocado - un fruct intreg ajunge sa aiba 10 g de fibre, fiind in acelasi timp o importanta sursa de grasimi mono si polinesaturate, care duc la scaderea colesterolului si protejeaza vasele de sange.
Fasolea - coaja boabelor contine nu mai putin de 15 g fibre/cana. Nu degeaba fasolea necesita un timp de preparare indelungat, iar singura mare problema sunt gazele care se formeaza in intestin.
Lintea e din aceeasi familie ca fasolea, alaturi de mazare si naut (12g/cana). O cana cu boabe de linte fiarta are in jur de 16 g de fibre, mai bine de 50% din doza zilnica necesara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.