Substantele minerale si calitatile lor - ce trebuie sa stim?

Substantele minerale sunt ca si vitaminele, micronutrienti si deci sunt, de asemenea necesare corpului, in cantitati foarte mici. In general, vitaminele  si mineralele sunt necesare pentru crestere si dezvoltare, lipsa lor produce boli grave. Lipsa vitaminei C produce scorbut, a vitaminei B1 beri-beri, a vitaminei D rahitismul, a vitaminei B12 tulburari nervoase, a fierului anemii, a iodului gusa s.a. Nivelul inalt de colesterol in corp a fost asociat cu deficientele de cupru, mangan, vanadiu si crom. Tensiunea arteriala poate fi crescuta datorita lipsei de magneziu, potasiu si calciu. Cromul, zincul si manganul sunt necesare pentru metabolismul glucozei. Lipsa seleniului si a zincului mareste riscul de cancer, iar osteoporoza se instaleaza cand aportul de calciu este prea mic.
Vitaminele si mineralele actioneaza impreuna. De exemplu, vitamina C creste absorbtia fierului din alimentele vegetale. Vitamina E tine sub control oxigenul, insa cand e in concentratie prea mare este toxic pentru celule. Un nivel adecvat de vitamina C in organism ajuta ca vitaminele A si E sa actioneze eficient. Insa interactiunea dintre vitamine si minerale poate fi daunatoare. Aceasta se intampla cand, pe langa aportul natural din alimentatie, acestea se suplimenteaza cu tablete si aportul acestora in organism este prea mare. De exemplu, prea mult zinc afecteaza absorbtia fierului si a cuprului, prea multa vitamina C poate reduce actiunea cuprului. Prea mult fosfor in sange alunga calciul din oase. Un aport prea mare de proteine poate creste cantitatea de calciu eliminata prin urina din organism. Cel mai bine este sa ni le asiguram printr-o varietate de alimente. Iata care sunt calitatile lor si de unde le putem procura:
1. Calciul participa la constructia oaselor si a dintilor. Actioneaza ca regulator al ritmului cardiac. Este esential in coagulare, intervine in transmiterea influxului nervos.
Surse: legume verzi, cereale, seminte de susan, soia, migdale, alune, nuci, arahide, lactate, maduva.
2. Cuprul participa la mecanismul de formare al hemoglobinei, favorizand transportul fierului. Participa la transformarea grasimilor si a glucidelor in energie. Ajuta la formarea oaselor, la functionarea inimii si a sistemului nervos.
Surse: grau integral, prune, legume verzi, ficat.
3. Fierul este esential in producerea hemoglobinei (pigment al globulelor rosii care transporta oxigenul la celulele corpului), este constituent al mioglobinei (care stocheaza oxigenul in muschi).
Surse: soia, linte, fasole, fistic, susan, polen, seminte de floarea-soarelui, cereale integrale, legume verzi, sparanghel, praz, patrunjel, varza, cirese, carne de vaca. 
4. Iodul intervine in functionarea glandei tiroide, participand la formarea a doi hormoni tiroidieni.
Surse: ceapa, gulii, ridichi, legume verzi, ananas.
5. Magneziul contribuie la producerea de energie la nivel celular, precum si la sinteza proteinelor. Joaca un rol esential in constructia musculara, in reglarea sistemului cardiac si transmiterea influxului nervos. Intervine in formarea oaselor.
Surse: leguminoase, citrice, nuci, alune, migdale, smochine, mere, porumb.
6. Manganul participa la lupta impotriva radicalilor liberi si la sinteza tesutului conjunctiv, a oaselor si articulatiilor, a colesterolului, la reglarea nivelului glucozei, la metabolismul grasimilor. Joaca un rol in activitatea hormonala, favorizand sinteza hormonilor, a acetilcolinei si a dopaminei.
Surse: cereale integrale, nuci, seminte.
7. Fosforul intervine in formarea oaselor, ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic. Intervine in furnizarea de energie celulara, sub forma de adenozin-trifosfat. Este esential in sinteza fosfo-lipidelor. Este constituent al acizilor nucleici, purtatorii codului nostru genetic. Intra in compozitia mielinei (invelisul nervilor).
Surse: fructe uscate, carne, peste, oua, lapte.
8. Potasiul actioneaza asupra excitabilitatii neuromusculare, regleaza ritmul cardiac, regleaza continutul in apa al organismului. Intervine in metabolismul proteinelor si al glucidelor.
Surse: banane, cartofi, caise, rosii, carne de pasare, peste.
9. Seleniul este un obstacol impotriva radicalilor liberi, joaca un rol protector fata de efectele toxice ale unor metale cum ar fi: cadmiul, mercurul, plumbul, arsenicul.
Surse: cereale integrale, germeni de grau, usturoi, ceapa, fructe, peste.
10. Vanadiul regleaza insulina.
Surse: cereale integrale, lactate, carne.
11. Zincul participa la sinteza proteinelor, este indispensabila multiplicarii celulare, cicatrizarii, reproducerii, fertilitatii. Actioneaza asupra structurii unor hormoni.
Surse: leguminoase, lactate, oua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.