Medicamente ce iti afecteaza sanatatea si frumusetea - ce nu-ti spune doctorul?

Trebuie sa recunoastem ca traim intr-o lume care ne burduseste cu pastile. In orice situatie, 9 din 10 persoane consuma o forma sau alta de medicamente cu sau fara reteta medicala, multe dinte ele inghitite din nevoia noastra de a ne trata bolile provocate de stres. Majoritatea medicilor nu se deranjeaza sa mentioneze (sau nu stiu) daunele pe care le poate suferi frumusetea dar si sanatatea daca devenim sclavii medicamentelor. Un anumit numar de medicamente pot avea pentru piele, par, energie si viata sexuala, efecte secundare mai putin discutate, dar totusi problematice. Stiati, de exemplu ca antihistaminicele pot cauza uscarea parului, antidepresivele iti pot face pielea sa arate stearsa, iar antibioticele pot duce la candida si hiperpigmentare? Poate ca doctorului nu-i pasa de efectul pe care il au medicamentele asupra infatisarii tale, dar tie ar trebui sa iti pese.
Iata cateva informatii despre efectele secundare ale medicamentelor pe care le inghititi:
1. Antibioticele pot deshidrata foarte mult, atat la interior, cat si la exterior, iar utilizarea lor poate duce la aparitia candidozei (un lucru pe care probabil il stiati). Tocmai de aceea este recomandat sa mancati zilnic iaurt cu acidophilus (o bacterie care neutralizeaza drojdia) ori sa luati acidophilus sub forma de capsule sau praf, cand urmati un tratament cu antibiotice, si sa aplicati o masca hidratanta pentru hidratarea pielii uscate. Antibioticele va fac pielea sensibila la soare, ceea ce poate duce la aparitia petelor inchise la culoare sau a pigmentarii. Daca luati antibiotice, ori de cate ori iesiti din casa, folositi o lotiune de protectie solara cu factor de protectie 15, cu oxid de zinc sau dioxid de titan. Daca vedeti ca apare hiperpigmentarea (o crema buna pentru hiperpigmentare cu FPS 45 pe care o foloseste sora mea, este cea de la BioClinic Oriflame la doar 49 lei) incercati o crema cu acid glicolic sau galbenele, care, incetul cu incetul, ar putea estompa petele. Daca persista, consultati dermatologul si intrebati despre un peeling chimic sau o reteta pentru estomparea petelor.
2. Antidepresivele adica serotonina, unii inhibitori ca Wellbutrin si Zoloft, iti pot face pielea si parul sa arate terne. Exfoliati-va delicat pielea de doua ori sau de trei ori pe saptamana, ca sa debarasati primul strat, dupa care se aplica o masca cu argila. Antidepresivele mai pot cauza si efecte secundare de-a dreptul deprimante, ca pierderea parului, acneea si psoriazisul, ca sa nu mai vorbim de libidoul scazut. Daca experimentati unul dintre aceste efecte, cereti medicului sa va schimbe tratamentul. Daca unghiile par fragile si se rup de cand ati inceput tratamentul cu antidepresive, masati niste ulei de neem in unghii si mai ales in patul unghial (uleiul esential se gaseste in plafare si la un pret destul de convenabil)
3. Medicamentele pentru raceala care se elibereaza fara prescriptie medicala, in special antihistaminicele, iti pot usca pielea si parul, exact la fel cum fac sa dispara si congestia. Mai bine luati ulei de in sau amestecati o lingurita de ulei de in, in iaurt ori in portia de cereale. Hidratati-va pielea cu o  crema cu unt de shea (untul de shea batut este deosebit de moale si patrunde foarte bine cand ai pielea extrem de uscata) si masati-va sau pieptanati niste unt de shea in parul uscat inainte de a va spala cu sampon, acoperiti capul cu un prosop cald pentru 10 minute, apoi samponati si clatiti ca de obicei.
4. Contraceptivele orale au un efect secundar faimos: pot face acneea sa dispara. Pilulele contraceptive va curata pielea, insa uneori este nevoie de 3 luni, fiindca acneea poate erupe inainte de a disparea. Pilula le poate face pe unele femei sa para umflate, daca se intampla asta, reduceti aportul de sare, beti multa apa si dormiti pe doua perne. Ca sa reduceti efectul de umflare, stati intinse 5-10 minute cu o masca sau gel rece sau o punga de coacaze inghetate pe fata.
5. Terapia de inlocuire a hormonilor
Se discuta aprins daca terapia de inlocuire a hormonilor ar trebui sau nu recomandata ca tratament pentru femeile cu simptome de menopauza. Insa nimeni nu pune in discutie faptul ca va face pielea sa arate mai bine (estrogenul stimuleaza tesutul conjunctiv si ingroasa pielea ba chiar amelioreaza liniile si ridurile fine si iti intareste oasele).
6. Steroizii pot avea ca efect parul gras, ingrasarea si vergeturile violete si pot cauza ceea ce se numeste acneea steroidiana, aparuta de cele mai multe ori pe piept si pe spate. Daca acneea nu este foarte severa, spalati zonele cu un produs pe baza de acid salicilic si aplicati o masca de argila pe piept si spate de trei ori pe saptamana. Daca faceti acnee chistica, mergeti la un control dermatologic. Steroizii orali, ca prednisonul si dexametazona, pot determina dilatarea vaselor capilare de sub suprafata pielii, ceea ce poate duce la aparitia rosetii si a imbujorarii. Faceti niste bai calmante cu ovaz de la Aveeno, si cautati creme de corp cu musetel, levantica, vitamina K sau extract de lemn dulce (glicirizina).
7. Tratamentele epileptice si pentru schizofrenie pot cauza caderea parului si acnee. Daca acneea este severa si poate , intrebati medicul daca puteti folosi un alt medicament.
Stresul si medicamentele, pot duce la caderea parului la femei (alopecie androgenica). Tratamentele includ: Rogaine solutie topica (solutia pentru barbati cu concentratie de 5% este administrata adesea femeilor sub supravegherea unui medic), pilulele contraceptive, care pot ajuta stimularea cresterii parului, medicamente antiandrogenice, care blocheaza receptorii de testosteron si anumite vitamine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.