Proteinele - necesare pentru crestere si repararea celulelor uzate

Alimentatia constitie una dintre modalitatile de a dobandi energie pentru a putea trai. Alimentele pe care le consumam sunt alcatuite din nutrienti (elemente nutritive). Energia dobandita de corpul omenesc prin hrana ingerata se masoara in calorii. Caloriile sunt furnizate de urmatorii nutrienti: glucide, proteine si lipide. Acestea impreuna cu alti nutrienti, alcatuiesc cei sapte constituenti de baza ai ingredientelor: glucide (carbohidrati), proteine, lipide (grasimi), vitamine, substante minerale, fibre alimentare si apa. Aceste elemente nutritive sunt folosite de organism pentru indeplinirea a diferite functii: intretinerea si repararea celulelor corpului, buna desfasurare a reactiilor chimice din corp, furnizarea de energie prin contractie musculara, transmiterea impulsurilor nervoase, secretia glandelor cu secretie interna, crestere, reproducere. Metabolismul este mecanismul prin care organismul foloseste hrana pentru indeplinirea acestor functii.
Proteinele sunt necesare pentru crestere si repararea celulelor uzate. Ele constituie caramizile din care este alcatuit corpul nostru. Proteinele ajuta la formarea hormonilor, enzimelor si anticorpilor care lupta impotriva infectiilor. Hemoglobina, care transporta oxigenul in organismul nostru, este in mare parte de natura proteica. Proteinele sunt necesare pentru transportul grasimilor si colesterolului in sange. Enzimele digestive si cele celulare sunt alcatuite din proteine. Ele actioneaza ca si catalizatori, ajutand la desfasurarea reactiilor chimice din corp. Parul si unghiile sunt alcatuite din proteine, iar pielea si membranele celulare contin de asemenea proteine. Muschii care pun in miscare corpul sunt alcatuiti din proteine. Proteinele pot fi folosite de organism pentru a suplini nevoia de energie in cazul cand aportul de glucide este insuficient. Totusi, nu este recomandat un aport prea mare de proteine, deoarece ingreuneaza munca rinichilor si se va pierde mult calciu din organism. De asemenea, trebuie avut in vedere ca, alaturi de proteinele de origine animala, se ingera si mai multe grasimi, ceea ce sporeste riscul pentru anumite boli, in principal cardiovasculare. De exemplu 1 gram de proteine furnizeaza corpului 4 calorii, ca si glucidele. Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Exista 20 de aminoacizi pe care organismul ii foloseste pentru a forma diferite tipuri de proteine de care are nevoie. Dintre acestia, 9 sunt esentiali pentru viata. Organismul nu ii poate sintetiza, deci ei trebuie furnizati prin hrana pe care o consumam. In ciuda mentalitatii gresite din trecut, ca numai un regim alimentar ce contine produse de origine animala, poate oferi toti aminoacizii esentiali, astazi stiinta medicala a dovedit ca un regim alimentar strict vegetarian furnizeaza corpului toti aminoacizii esentiali, cu conditia ca acesta sa cuprinda o varietate de alimente (nici un produs vegetal nu contine toti aminoacizii esentiali, de aceea trebuie combinate cel putin doua produse alimentare ce contin fiecare diferiti aminoacizi esentiali).
De cate grame de proteine avem nevoie zilnic? Daca in trecut se considera ca este necesara o cantitate cat mai mare, astazi stiinta medicala considera ca 0,8 g proteine/kilocorp/zi sunt suficiente. De exemplu o persoana de 60 kg are nevoie de un aport zilnic de 48 g, deci, in medie avem nevoie de circa 50 g proteine pe zi. Copiii si femeile gravide, cele care alapteaza, sau sportivii au nevoie de mai multe proteine.
Surse de proteine: leguminoasele (soia contine 33-49% proteine, fasolea 21-23% proteine, lintea, nautul, mazarea si bobul intre 21-25% proteine), nucile ( cu toate celelalte din categoria lor, adica alune, arahide, migdale, cashew s.a), cerealele integrale, legumele, fructele. Proteine se gasesc de asemenea in carne, oua, lapte si produse lactate. De exemplu 200 g de branza cu smantana cu 5% grasime, contine 20-22 g proteine. SI nu uitati ca proteinele trebuie sa furnizeze 10-12% din aportul caloric total al unei zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.