In trecut insasi constructia era mai simpla. Cine construia o casa o facea din materiale din mediul sau: lemn, lut, caramizi, pietre. Mediul determina materialele de constructie, care la randul lor determinau stilul cladirii. Nimeni nu se preocupa daca materialul de constructie era sau nu sanatos. In prezent auzim si citim continuu: gresia, placile de piatra emit radiatii radioactive, lambriurile evapora formaldehida, acoperisul salilor de sport elimina azbest, toate acestea fiind deosebit de nocive. Este si putin exagerat, deoarece oamenii trebuie convinsi sa cumpere produse noi, insa cert este ca si materialele de constructii pot cauza boli, pentru faptul ca substanta in sine este nociva, sau pentru ca este utilizata necorespunzator.
Materialele de constructii
Expresia laica "si o casa respira" de fapt reda un principiu de baza in constructii. Adesea sunetele din vecinatate ne imbolnavesc. La construire trebuie avut in vedere ca materialele sa fie nu numai sanatoase ci si izolatoare (nu strica nici daca noi nu deranjam vecinii, si in plus trebuie sa avem intimitatea noastra). Inainte de alegerea materialelor de constructie merita sa ne informam daca sunt sau nu daunatoare sanatatii. Materialul exterior al peretilor influenteaza considerabil clima casei, interiorului, care vara trebuie sa fie racoroasa, iar iarna calduroasa. Materialele de constructie nu pot avea o conductibilitate ridicata a caldurii, deoarece in caz contrar vara s-ar prea incalzi, iar iarna s-ar raci. Acestea trebuie sa permita eliminarea spre exterior a aburilor rezultati in casa prin prepararea mancarii, imbaiere, transpiratie.
Pietrele naturale sunt de exemplu granitul, gresia, bazaltul care pastreaza foarte bine caldura insa cu caracteristici de difuziune nu foarte bune.
Betonul pastreaza foarte bine caldura, in schimb nu permite deloc eliminarea aburilor. Acest dezavantaj poate fi eliminat printr-o utilizare profesionala. Pentru anumite scopuri precum pivnite, soclu, elemente de sustinere, este materialul ideal.
Caramida
Acest material de constructie este realizat din lut ars, se utilizeaza cel mai frecvent si in ziua de azi. Caramida este primul material de constructie standard in istoria oamenirii: era utilizat si in Mesopotamia antica. Sunt doua variante: caramida arsa si caramida usoara. In cazul celei din urma masa de lut este amestecata si cu alte substante, ca de exemplu rumegus sau material spumos. In cursul arderii ce are loc la circa 100°C, aceste substante se gazifica. In piatra raman mici bule de aer, care o fac poroasa. Din acest motiv caramida pastreaza mai bine caldura, avand si greutatea mai mica.
Boltarii sunt realizati din nisip de cuart si var ars. Acestea sunt amestecate cu apa su o substanta care produce gaze. Si boltarii au o capacitate buna de pastrare a caldurii si de difuziune.
BCA-ul este realizat din nisip de cuart si var. Fiind foarte gros, este un izolator perfect.
Lemnul a devenit popular nu in ultimul rand din cosiderente de sanatate. Este usor de prelucrat, dispunand de numeroase calitati biologice. In Evul Mediu, in zonele cu populatie germana, constructiile pe structura de lemn erau deosebit de populare. Si astazi sunt, doar ca se intalnesc mai mult in zonele montane.
Invelitori
Sindrila, tigla, sindrila bituminoasa, hartia gudronata, produsele de hidroizolare realizate din materiale plastice, placile metalice (in forma de trapez, tigla) sunt utilizate la invelirea acoperisului. La alegerea materialului de constructie, trebuie sa avem in vedere si prevederile legale.
Cele mai importante materiale bio
Cine doreste sa construiasca "ecologic", va utiliza si materiale bio. Acestea adesea fiind mai costisitoare decat cele obisnuite, nu intotdeauna ne permitem sa cumparam din ele. Daca insa avem posibilitatea, se recomanda urmatoarele:
- elemente din beton ce sunt realizate din componente care nu emit radiatii radioactive
- pereti: lemn sau caramizi din lut, cele mai bune fiind blocurile ceramice, dispunand de o capacitate de difuziune deosebita
- izolatia: pluta, fibre de cocos, celuloza
- acoperis: scanduri si grinzi impregnate cu acid boric, pentru acoperire sunt bune tigle de beton, sindrila, sindrila bituminoasa, placi metalice
- geamuri cu cadru de lemn si sticla dubla
- pereti interiori: tencuiala cu vopsea care "respira", placi de gips-carton realizate din gips.
Cine doreste sa construiasca "sanatos" trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
- pe cat posibil merita avantajate materialele naturale
- materialele realizate prin cele mai moderne procedee merita utilizate numai daca sunt si ieftine, de incredere si nu pot fi inlocuite
- trebuie sa alegem materiale care se potrivesc in mediul apropiat.
Desigur, orice detaliu contează, mai ales calitatea materialelor în construcții. Trebuie să alegem cea mai optimă variantă pentru a construi o casă rezistentă din toate punctele de vedere.
RăspundețiȘtergere