Dependenta de medicamente - cauze, simptome, tratament

Organismul uman este expus unui numar mare de solicitari. Nu este suficient ca pe durata vietii intregi trebuie sa functioneze cat mai perfect, mai trebuie sa se protejeze continuu impotriva factorilor externi, trebuie sa prelucreze substantele periculoase toxice, trebuie sa distruga germenii, trebuie sa faca fata la numeroase dificultati psihice, de exemplu stresului, tensiunii cotidiene. Din acest motiv organismul este adesea suprasolicitat, nu face fata fara ajutor. Ajutorul este asigurat de regula de diverse preparate cu efect energizant, cafeaua sau alcoolul, medicamentele. Insa si aceste produse au mai mult sau mai putin efecte adverse specifice, care de pind de mecanismul de producere a efectelor, de cantitatea acestora si de starea actuala a organismului.
Unul dintre efectele adverse a mai multor medicamente este dependenta. Cine consuma asemenea medicamente un timp indelungat se poate obisnui cu usurinta. Din obisnuinta poate rezulta foarte usor dependenta: organismul solicita, chiar necesita medicamentul in cauza, consumand obsesiv aceste tablete, iar daca de exemplu se termina somniferul, persoana in cauza dispera si nu poate adormi.
Cauzele dependentei de medicamente
In special urmatoarele grupe de medicamente cauzeaza dependenta:
- medicamentele care au efect asupra functiei cerebrale,  de exemplu stimulentele si anabolizantele, cele destinate reducerii poftei de mancare
- alcaloidele din opiu au efect asupra sistemului nervos central, adica anumite analgezice (morfina), preparatele impotriva tusei (codeina)
- analgezicele periferice, adica anumite categorii de analgezice
- tranchilizante, adica calmante
- somnifere.
Dependenta se manifesta si prin faptul ca pacientul nu vrea sa renunte. Majoritatea medicamentelor sunt prescrise de medic, adica si in opinia acestuia sunt necesare. Dependenta adesea apare deoarece pacientul nu respecta recomandarile medicului, sau pentru ca isi administreaza fara limite calmantele, somniferele care se elibereaza fara prescriptie medicala. Cauza dependentei mai ales la varsta inaintata, poate fi si teama de boli. Pacientul se asigura cu diverse medicamente pe care le consuma dupa propria sa vointa.
Tratamentul dependentei de medicamente
Daca dependenta este grava, pacientul trebuie suspus sevrajului la o clinica psihiatrica de specialitate. Pentru a preveni recidiva este nevoie de tratament continuu, psihoterapie.
Cine este dependent de medicamente nu prea poate sa se ajute, exceptie daca recunoaste acest lucru si prin vointa incearca sa renunte. Nu consumati nici un medicament de regula fara supravegherea medicului. Daca observati ca nu puteti trai fara un medicament consultati imediat medicul. foarte multi ascund dependenta ca si cea de alcool: asa cum exista persoane care beau in secret, exista si persoane care consuma in secret medicamente. Daca suspectati o persoana apropiata de dependenta de medicamente, comunicati medicului. Inainte de toate medicul examineaza amanuntit pacientul pentru a determina daca consumul excesiv nu i-a provocat vreo afectiune. Chestioneaza pacientul si aparinatorii in legatura cu obiceiul de a consuma medicamente, iar daca nu exista alte sanse, interneaza pacientul in vederea sevrajului.
Evolutia bolii
Dependenta de medicamente, in functie de substantele consumate, conduce la o degradare fizica si psihica, modificari ale personalitatii. In final bolnavul consuma medicamentele pentru a evita simptomele de sevraj. Cine devine dependent de medicamente isi pierde adesea autocontrolul. In cazul unui conflict, unei tensiuni oricat de mici, ia un calmant. Ca urmare a obisnuintei, in vederea atingerii efectului, doza trebuie marita: se formeaza cercul vicios.
In toate cazurile respectati recomandarile medicului. Daca considerati doza prescrisa ca fiind insuficienta, ineficienta, nu mariti doza fara a intreba doctorul. Nu administrati medicamente la intamplare, pe cont propriu.
Simptomele dependentei sunt:
- obisnuinta, senzatie de nevoie
- pierderea controlului
- teama de simptomele specifice sevrajului
- leziuni fizice si psihice
- modificari, tulburari vizibile ale personalitatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.