Ce se intampla daca nu beti suficienta apa

Chiar si o deshidratare usoara poate duce la constipatie, dureri de cap, letargie, confuzie, creste riscul aparitiei infectiilor tractului urinar si al pietrei la rinichi, parul este fragil si uscat, pielea, gura sau buzele uscate, dificultati de concentrare si probleme ale incheieturilor.
Se stie ca apa spala rinichii dar pe langa asta are si alte functii precum:
- dizolvarea mineralelor
- lubrifiant
- termoreglator
- rolul de sistem de transport.
Cand se pierde doar 1% din fluidele din organism, temperatura corpului creste iar concentrarea este mai dificila ( cu siguranta multi am trecut prin aceasta faza, cel putin eu inainte sa aflu consecintele lipsei apei, beiam foarte putina apa si aveam deseori dureri de cap, acum incerc sa mentin un nivel constant, nici prea mult nici prea putin).
Setea se declanseaza atunci cand se pierde intre 1%-2% din apa organismului, insa de multe ori setea se confunda cu foamea. Daca ignoram setea si o confundam cu foamea, deshidratarea poate continua pana la aproximativ 3%, astfel ne afecteaza grav performanta mentala si fizica. S-a descoperit ca pierderile de 3% din apa din corp la sportivi duc la pierderea a 8% din puterea musculara. Daca urina este colorata puternic inseamna ca nu beti suficienta apa insa daca urina este limpede ca apa, inseamna ca beti prea multa apa si nu asimilati suficiente substante nutritive.
Cand trebuie sa beti apa:
- beti un pahar de apa cand va treziti (dimineata sangele si urina au cea mai mare concentratie de toxine, daca beti apa diluati aceste toxine)
- beti intotdeauna apa inainte de masa (deseori cum am zis mai sus confundam senzatia de sete cu cea de foame, cand doriti sa slabiti  beti un pahar inainte de o gustare sau masa principala)
- beti doua pahare cu apa dupa ce faceti exercitii (pentru ca muschii devin rigizi si pe langa asta se pierde si apa prin transpiratie, in timpul antrenamentului trebuie sa consumati  minim 600 ml fluide)
- tineti mereu apa langa voi si beti apa filtrata sau apa minerala naturala.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.