In fiecare an, sute de mii de oameni se imbolnavesc de Alzheimer, forma cea mai frecventa a dementei senile. Iar specialistii preconizeaza ca pana in anul 2050, cifra se va dubla. Multi se intreaba cu ingrijorare daca maladia ii va lovi si pe ei. Cu ajutorul noilor metode de diagnosticare precoce, afectiunea poate fi depistata cu 8 pana la 12 ani inainte de a se declansa. Specialistii au in pregatire un test rapid, care urmeaza a fi scos pe piata in curand. Cu el se vor determina markerii ce anunta debutul unei demente senile.
Astfel, este posibil ca medicamentele ce impiedica pierderea memoriei sa fie administrate mai devreme. Pacientii si familiile lor castiga un timp pretios, in care se pot pregati pentru dificultatile ce-i asteapta in viitor. Maladia Alzheimer este incurabila, insa exista posibilitatea de a-i influenta evolutia. Alaturi de tratamentul medicamentos, un rol important il au stilul de viata adecvat, antrenamentul creierului si al vorbirii, precum si activitatea fizica. Miscarea ne mentine in forma atat corpul, cat si intelectul, iar pentru pacientii cu dementa senila s-au elaborat variante speciale de fizioterapie.Trebuie sa stiti ca persoanele active fizice isi pastreaza si mobilitatea intelectuala. Si nu e nevoie de practicarea unui sport propriu-zis. S-a demonstrat ca si dansul reprezinta un antrenament bun pentru celulele cenusii. Daca s-a diagnosticat deja o dementa, fizioterapia speciala poate fi de un real folos. Ea antreneaza simultan aptitudinile fizice si mentale, caci pacientii discuta cu terapeutul sau raspund la intrebarile lui, in timp ce isi efectueaza exercitiile.
Indiferent daca cititi ziarul, sau redesteptati amintirile (muzica de odinioara, albume cu fotografii...), rezolvati integrame sau exercitii dificile de perspicacitate, cu cat va puneti creierul sa lucreze mai mult, cu atat mai bine.
Alimentatia
Multe legume si fructe, mai des peste in loc de carne, mai multe uleiuri vegetale, in schimb, unt si smantana cu zgarcenie, iar alcoolul numai cu masura, asa va mentineti in forma, sistemul circulator, dar si creierul.
Cercetatorii au descoperit ca in stadiul incipient al bolii, administrarea unor suplimente cu Omega 3, acid folic, vitaminele B, C si E imbunatatesc intr-o oarecare masura memoria.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.