Cura cu apa - nu e moft, ci necesitate!

Toate regimurile de slabit si de sanatate recomanda insistent dieta cu apa. Este oare o moda sau un lucru esential? Ultimele cercetari ale medicilor nutritionisti dau un raspuns exact: un litru de apa  e prea putin pentru sanatate, doza normala fiind de 2 litri pe zi. Iata simptomele tipice unui corp deshidratat:
- senzatii de ameteala
- dureri de cap
- piele uscata
- gafaieli.
Mai tarziu spre batranete, se pot instala afectiuni si mai grave precum:
- dureri de burta
- migrene
- alergii
- astm
- reumatism.
Cel mai bun mijloc de vindecare: cateva sticle de apa minerala pe zi.
Multi oameni uita, pur si simplu, sa bea, pentru ca nu le e sete. Lichidele din alimente (sosuri, supe) suprima adesea aceasta senzatie. Dar omul se compune trei sferturi din apa, si tot atat de apa are nevoie corpul pentru a-si indeplini functiile metabolice. Cine bea putine lichide seamana cu un pom uscat: organismul lui se osifica incet incet dar sigur. Rinichii, care reglementeaza retinerea de apa in organism, elimina putina urina si foarte concentrata. Urmarea: iritari la vezica si tulburari grave ale functiei rinichilor.
La femei, vezica devine foarte sensibila inaintea perioadelor menstruale. Continutul relativ scazut de estrogen din sange poate sa duca la reducerea vascularizarii mucoaselor. Usturimile usoare la urinat sunt dovada faptului ca mucoasele s-au uscat. De aceea, mai ales in zilele premergatoare perioadei menstruale, e nevoie ca femeile sa bea multa apa. Medicii au stabilit ca nu e suficient sa bem apa doar atunci cand ne este sete. Fiecare om trebuie sa bea intre 2-3 litri de lichid pe zi (apa minerala, sucuri de legume si fructe, ceaiuri, supe strecurate). 
Un truc ca sa nu uitati: puneti-va la indemana o sticla de apa minerala acolo unde lucrati: la birou, pe masa de scris de acasa, pe noptiera, in bucatarie, cand gatiti. Legati-i de gat o funda rosie sau de alta culoare ca sa va atraga atentia si sa nu uitati. Intelept este sa va impartiti cantitatea de apa in mai multe etape: o jumatate de litru dupa ce va treziti, un litru inainte de masa, o jumatate de litru la o ora sau doua dupa ce ati mancat. Daca e cazul, puneti-va o alarma sa sune, pana ce ritualul apei va fi pe deplin insusit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.