Dieta scandinava pentru o silueta si sanatate fara cusur

Cercetarile recente in domeniul nutritiei au confirmat ceea ce se stia de mult: alimentatia scandinavilor este printre cele mai sanatoase din lume. Procentul de persoane care sufera de obezitate in tarile scandinave este printre cele mai scazute din lume. Dieta se bazeaza pe simplitate si ingrediente de calitate, usor de crescut si de produs in conditii de clima rece. Pestele gras (precum hering, macrou, pastrav, cod, somon, tipar si fructele de mare), carne (pasari salbatice, elan, ren, urs, carnea de oaie si miel este destul de populara afumata sau sub forma de tocana cu varza), legumele radacinoase (varza, mazarea, sfecla, cartofii, morcovii, fierte sau crude insotite de preparate de peste sau carne si sunt asezonate cu ierburi si condimente precum chimen, cardamom, anason, fenicul, marar, cimbru. coaja de lamaie, piper), painea de secara (sau de grau integral si ovaz), produsele lactate (lactate de capra, de ren, lapte batut, smantana, branzeturi traditionale din lapte de vaca sau capra) si fructele de padure (mere, capsuni, mure, afine, zmeura, merisoare) fac parte in mod frecvent in meniurile lor.
Carnea de obicei este insotita de sosuri bogat condimentate  si gem de merisoare cu gust acru-dulceag.
 Si deserturile sunt bogate dar nu prea dulci precum clatite cu fructe din conserve, placinte cu fructe, budinci, prajituri de casa si chiar produse de patiserie.
Bauturile servite la masa sunt pe baza de lapte, cafea, ceai, bere, vin alb, akvavit (o bautura din cereale sau cartofi, dublu distilata si aromatizata cu fructe sau seminte. Scandinavii sunt mari consumatori de cafea, preparata simplu si servita de obicei alaturi de desert.
Scandinavii iau de obicei trei sau patru mese pe zi, simple dar consistente:
- micul dejun include cafea, paine integrala cu unt sau terci de ovaz, fructe, oua, branzeturi, gem, miere
- pranzul (masa tip bufet) consta in felii de paine cu unt, insotite de bucati de hering, somon afumat, carnati, chiftele la cuptor, cartofi fierti, branzeturi si salate, care pot fi servite si ca gustare de dupa-amiaza sau inainte de culcare; de asemenea sunt servite supe, tocana sau mancaruri calde sau reci din peste si carne, urmate de desert
- cina este masa principala a zilei si este servita in jurul orei 18, iar o cina traditionala este alcatuita din peste, acompaniat de cartofi si legume fierte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.