Cinci probleme de perspicacitate scurte

1. Cate zile de nastere are un barbat de 40 de ani nascut la sfarsitul lunii februarie?
2. Aveti de prajit, pe fiecare fata, trei chiftelute, intr-o tigaie in care incap numai doua chiftelute. Prajirea unei fete dureaza un minut. Nu aveti voie sa taiati chiftelutele. In cate minute puteti termina operatiunea?
3. O femeie da unui mecanic 50 de lei. Femeia este sora mecanicului, dar mecanicul nu este fratele femeii. Este posibil asa ceva?
4. A spune ca B minte, B spune ca C minte, C spune ca atat A cat si B mint. Cine minte si cine spune adevarul?
5. Avem trei perechi de pantofi maro si patru perechi de pantofi negri si trebuie sa alegem pe intuneric o pereche. Care este numarul minim de pantofi ce trebuie luati pentru a fi siguri ca am obtinut o pereche de aceasi culoare? Dar daca ar fi vorba despre ciorapi?

Cine se incumeta sa dea raspunsurile corecte?
Raspunsurile vor fi postate dupa o anumita perioada de timp tot in acest post.

Cum dupa o saptamana, nimeni nu a dat inca nici un raspuns, a venit timpul sa postez si raspunsurile la probleme.
REZOLVARE:
1. Una singura.
2. Trei minute: prajim doua chiftelute pe cate o fata (un minut), scoatem una, o intoarcem pe cea ramasa pe fata cealalta si o prajim impreuna cu cea de a treia (inca un minut). apoi prajim cele doua fete ale chiftelutelor neterminate inca, un minut. 
3. Da, daca mecanicul este femeie.
4. A si C mint, B spune adevarul.
5. Opt pantofi: intre pantofii pentru piciorul stang si cei pentru piciorul drept putem distinge pe intuneric, dar intre culori nu. Daca am lua numai sapte pantofi, s-ar putea sa nimerim, de exemplu, trei pantofi stangi maro si patru pantofi drepti negri (sau invers). Un pantof in plus ne asigura ca se formeaza macar o pereche. In cazul ciorapilor, trei bucati nu ajung, deoarece ciorapii pot fi pusi in orice picior.

2 comentarii:

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.