Cauzele lăcrimatului în exces

Lăcrimarea (epifora, în termeni medicali) poate fi determinată de cauze multiple. Cea mai frecventă cauză de lăcrimare la copii și adulți este blocarea canalului lacrimo-nazal (cel care drenează lacrimile de la nivelul ochiului în cavitatea nazală). Alte situații care se pot însoți de lăcrimarea excesivă sunt iritațiile conjunctivale sau corneene din diverse cauze: substanțe chimice (soluții, vapori, fum etc.), conjunctivite alergice sau infecțioase, prezența unui corp străin cornean sau conjunctival, eroziuni corneene etc. Poziția anormală a pleoapei inferioare - întoarsă spre interior (entropion) sau spre exterior (ectropion) - determină frecvent lăcrimarea.

Atunci când genele pleoapei inferioare cresc spre interior (trichiazis) și sunt în contact permanent cu suprafața oculară, acest lucru constituie un factor iritant permanent și, pe lângă senzația de corp străin, apare și lăcrimarea.
Nu trebuie uitat că și o tensiune intraoculară crescută poate determina lăcrimarea. Iar în sindromul de ochi uscat, paradoxal, inițial apare o hiperlăcrimare. Pe de altă parte, ochii lăcrimează în mod normal la vânt, frig, soare sau la lumină puternică. De aceea, pentru a putea stabili o cauză exactă și pentru a iniția apoi tratamentul adecvat, este obligatoriu un consult oftalmologic complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.