Cine doarme nu se ingrasa, iata si raspunsul

Studii pe termen lung efectuate in USA, par sa demonstreze ca grasimea este favorizata si de pierderea orelor normale de somn, tipica societatii moderne, unde au valoare de lege ritmuri tot mai stranse impreuna cu hiperstimulare, la nivel senzorial si cognitiv, care in mod sigur nu favorizeaza repausul. Conform modelului de consum caloric, se ard mai putine calorii in repaus decat in stare de veghe si astfel cu cat dormim mai putin cu atat ar trebui sa slabim mai mult. Dar din nou este anulata afirmatia conform careia balanta greutate/calorii ar putea fi determinata atat de mecanic. Caloriile sunt si aici de mica importanta pentru ca intra in joc circuitele nervoase ce controleaza alimentatia. Privarea de somn scade nivelul de leptina, un important mijloc de reglare a nivelului de satietate si creste in schimb nivelul de grelina, hormon ce contribuie la cresterea apetitului.
Conform unor cercetatori suedezi, pierderea somnului nocturn ne face sa consumam mai putina energie dimineata urmatoare si creste senzatia de foame.
Chiar si fara aceste studii clinice, aceasta experienta este evidenta pentru unele persoane, mai ales pentru insomniaci. Cine se plimba prin casa noaptea, sau sta la computer, nu numai ca nu arde mai multe calorii, dar se regaseste la ore nepotrivite in fata camarii sau a frigiderului, pentru o mica gustare...Nu stiu daca e valabil in privinta tuturor persoanelor insomniace, cel putin in privinta mea nu se aplica.
De exemplu este cunoscut de ceva vreme, faptul ca persoanele cu multe kilograme in exces au un colon in general mai lung decat ceilalti. Asta inseamna ca au o capacitate mai mare de a absorbi energie si explica in mare parte ca persoanele supraponderale nu mananca mai mult ca celelalte cu greutate normala. Putem deci deduce ca persoanele ce tind sa se ingrase au un ecosistem bacterian intestinal defavorabil, cu tendinte de inflamare a tesuturilor si de scadere a eficientei metabolice. Acest ecosistem se poate dezvolta deja din primii ani din viata si sa duca cu timpul la o predispozitie a acumularii de grasime. Relatia cauza-efect dintre grasimea in exces, sanatatea intestinului si flora bacteriana nu prea este clara, dar este sigur ca prezenta unei armate de inamici in interiorul intestinului poate sa faca pierderea de greutate destul de dificila. Obezitatea si greutatea excesiva trebuie contracarate, incepand cu sanatatea intestinului. Adaugand la aceste probleme si lipsa somnului, rezultatul este unul de nedorit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.