Tărâța de grau este ca un burete care curăță intestinul

Tarata de grau contine din abundenta proteine, grasimi, vitamine si minerale. Oamenii insa beneficiaza prea putin de pe urma acestora fiindca ele sunt inchise sub un strat de celuloza nedigerabil. Totusi interesul fata de tarata nu este legat in primul rand de ceea ce ofera ea, cat de continutul bogat de fibre care atinge 42,8%. Beneficiile si dezavantajele taratei sunt:
Beneficiile
Compenseaza lipsa fibrelor din dieta bazata pe alimente rafinate, desi consumul de cereale integrale este preferabil consumului de produse rafinate la care se adauga tarata pentru a compensa lipsa fibrelor.
Previne constipatia - este necesar consumul a 20-30 g de tarate pe zi timp de cel putin o saptamana pentru a obtine efectul dorit.
Reduce nivelul colesterolului, desi tarata de ovaz este mult mai eficienta.
Reduce riscul de diverticuloza, de cancer de colon, de boli coronariene si de cancer de san.
Dezavantajele
Iritatie intestinala - tarata poate irita mucoasa intestinala din cauza duritatii ligninei pe care o contine. Intrebuintarea ei este descurajata in caz de colita si de intestin iritabil.
Continutul de fitati- fitatii formeaza compusi insolubili de fier, zinc si calciu, care impiedica absorbtia acestor minerale in intestin. 
Totusi daca boabele de grau sunt fierte, puse la incoltit sau folosite in aluat de paine, in produse de panificatie, fitatii nu au efecte negative asupra absorbtiei fierului, zincului sau calciului.
Poluarea - tarata bobului de grau este in contact cu exteriorul si poate fi contaminata cu pesticide sau metale grele.
Utilizarea corecta a taratei
Preferabil este ca tarata sa fie consumata in starea ei naturala, adica impreuna cu restul nucleului, ca parte a fainii integrale sau a derivatelor ei (paine si cereale integrale).
In cazul in care se consuma doar tarata, este important sa nu se depaseasca 30 g pe zi (2 linguri). Daca e posibil, ea trebuie sa provina din culturi biologice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.