Cum puteti beneficia de vitamina D fara soare


Ati asociat mereu expunerea la razele ultraviolete cu sinteza vitaminei D in organism (lucru total adevarat). Dar v-ati intrebat ce faceti in sezonul rece ca sa nu va treziti cu o carenta periculoasa?
Vara, nu aveti grija nivelului de vitamina D in organism. Baile de soare din vacanta, pur si simplu, timpul indelungat petrecut in aer liber va asigura necesarul zilnic din acest element foarte important pentru starea de bine a organismului. Beneficiul principal cu care vitamina D intra in sistemul vostru imunitar este ca-l ajuta sa absoarba calciul si fosforul din hrana si sa le fixeze in oase, prevenind demineralizarea oaselor si tetania hipocalcemica, o tulburare neurologica ce se manifesta prin spamse vocale si ale membrelor. Dar in lipsa vitaminei D, organismul poate ajunge sa sufere si in alte moduri, de asemenea importante:
- hipertensiune arteriala
- tulburari autoimune
- tuberculoza
- scleroza multipla
- depresie, schizofrenie
- dureri dentare
- diabet
- cancer.
In sezonul rece, nu stati prea mult la soare, asa ca e nevoie sa apelati la alte surse consistente de vitamina D. Alimentatia este cea mai la indemana, dar si cea mai indicata sursa. Zilnic aveti nevoie de 600 UI (unitati internationale) de vitamina D, pe care le puteti procura din:
- peste: somonul, crapul si heringul de atlantic, consumate in stare cruda sub forma de sushi sau afumat (pestele crud furnizeaza mai multa vitamina D decat cel gatit), sau puteti incerca si o alta varianta mai putin gustoasa...zilnic cate o lingura cu ulei din ficat de cod (va acoperi de 3 ori necesarul de vitamina D)
- laptele integral este mai bogat in acest aliment decat cel dietetic (o cana asigura ocincime din necesarul zilnic)
- cerealele
- o cana de suc de portocale va ofera pana la jumatate din necesarul zilnic de vitamina D
- oauale au vitamina D in galbenus, insa este bine sa fie consumate integral pentru cele mai bune efecte in organism (pe langa vitamina D care va trebuie zilnic, beneficiati de proteine si de vitamina B12)
- ciupercile sunt o comoara in alimentatie dar si din acest punct de vedere, mai ales daca le expuneti la soare inainte sa le consumati (dat fiind ca majoritatea celor de cultura au crescut la intuneric)
- ficatul de vaca, o delicatesa pentru multi carnivori, contribuie din plin la necesarul zilnic de vitamina D, cu 45 UI la suta de grame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.