Alifie de galbenele preparata acasa pentru tratarea ranilor si afectiunilor pielii

Din florile de galbenele puteti obtine fara  multa bataie de cap o alifie pentru tratarea cu succes a ranilor si afectiunilor pielii. Galbenelele cunoscute si sub denumirea latineasca de calendula, sunt cultivate in gradinile Europei inca din secolul al XII-lea, planta este originara din Egipt. Ea merita sa fie cultivata chiar si numai datorita aspectului ei decorativ printre celelalte flori de vara. Creste foarte bine si in ghivece. O privire aruncata galbenelelor inlocuia cu succes buletinul meteorologic. Daca la ora 7 dimineata florile erau deschise, se anunta vreme buna pentru intreaga zi, daca erau inchise, avea sa ploua. Efectele terapeutice ale plantei le erau bine cunoscute romanilor. Planta poate fi adiministrata atat intern cat si extern si este recomandata chiar si in afectiunile digestive. Astazi este folosita in special pentru tratarea ranilor si in luxatii, dar si impotriva durerilor menstruale ori ale vezicii biliare. O alifie de galbenele pentru scopuri terapeutice sau cosmetice, poate fi preparata usor acasa. Puteti sa o cultivati si acasa, nu trebuie decat sa culegeti florile ei galbene.
Iata care este modul de preparare al retetei de alifie de galbenele:
Se toarna 500 ml ulei de masline sau de arahide peste 50 g flori de galbenele si se tine borcanul bine inchis, intr-un loc cald, timp de 2-3 saptamani. Uleiul strecurat se toarna intr-un vas si se infierbanta pana aproape de  punctul de fierbere. Se adauga 40 g unt de cacao si 40 g ceara de albine. Dupa ce s-a topit totul, se ia vasul de pe foc si se amesteca bine continutul. Se lasa la racit pana incepe sa se intareasca si se toarna in borcanase inchise la culoare.
Sau mai puteti sa preparati unt de galbenele pentru ranile mici si deschise care se vindeca mai usor cu ajutorul galbenelelor. Substantele active din galbenele, care au printre altele efect antiinflamator si cicatrizant, patrund in unt.
Ingrediente:
- 75 g flori de galbenele
- 100 g unt.
Mod de preparare:
Se zdrobesc bine florile cat mai proaspete si se toarna peste ele unt topit. Amestecul se infierbanta pe baie cu aburi la aproximativ 70°C si se lasa sa stea 20 de minute, amestecand intre timp. Apoi se filtreaza printr-o panza si se lasa la racit. Se aplica usor alifia pe rana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.