Cum scapam de stres cu ajutorul alimentatiei

Tot mai multi dintre noi ne confruntam zilnic cu situatii stresante (autobuzul care intarzie, un vecin razvratit, copilul care tipa, intarzierea la o intalnire, schimbarea planurilor in ultimul moment, o sedinta sau o slujba frustranta s.a...) care ne afecteaza atat sanatatea cat si viata sociala. Problema apare atunci cand starea de stres este prelungita din cauza faptului ca nu putem rezolva imediat situatia. In locul unei trairi scurte si intene a reactiei la stres, avem o stare de stres persistenta, prezenta pentru o perioada lunga de timp. Aceasta situatie are efecte profunde asupra organismului, acesta ramanand intr-o stare accentuata de stres sunt eliberate cantitati mari de adrenalina, iar hormonii nu mai reusesc sa revina la nivelul normal. Haosul hormonal cauzat de stresul prelungit creste riscul afectiunilor corelate cu nivelul de zahar din sange, creste tensiunea, accentueaza oboseala, duce la epuizarea glandelor suprarenale si nu in ultimul rand la o crestere in greutate. O dieta echilibrata este esentiala in mentinerea sanatatii si reducerea stresului. Anumite alimente si bauturi stimuleaza puternic organismul, devenind in felul acesta cauze directe ale stresului. Aceasta stimulare poate suprasolicita ficatul, poate deregla nivelul de zahar din sange  si pe termen lung poate fi nociva.
Alimentele care streseaza sunt:
- cofeina
- alcoolul
- dulciurile
- margarina si alte uleiuri vegetale procesate
- alimentele condimentate
- aditivii alimentari, conservantii si alte substante chimice
- alimentele grase si alimentele sarate
- carnea rosie
- alimentele gata preparate si rafinate.
Datorita rolului extrem de important al glandelor suprarenale in nutritia adecvata a organismului  si reactia la stres, alimentele bogate in substante nutritive care ajuta functia suprarenala sunt extrem de benefice pentru reducerea stresului.
Alimentele care reduc stresul sunt:
- algele
- avocado
- castravetii
- sparanghelul
- telina
- varza
- usturoiul
- fructele de padure
- semintele de floarea soarelui
- semintele de susan
- migdalele
- orezul brun.
Si ceaiurile din plante pot fi foarte eficiente pentru ameliorarea multor simptome ale stresului, ele contin substante naturale care hranesc sistemul nervos central si endocrin. Folositi urmatoarele ceaiuri in zilele stresante:
- ceai de musetel
- ceai de lemn-dulce
- ceai de valeriana
- ceai de gura-lupului
- ceai de hamei
- ceai de ginseng (nu folositi extract de ginseng chinezesc sau american daca aveti tensiunea crescuta)
- ceai de passiflora/floarea pasiunii (calmeaza starile de agitatie, antidepresiv, induce o stare de calm si te ajuta sa ai un somn linistit).
Pentru reducerea stresului sportul de orice fel practicat zilnic, este la fel de eficient in combinatie cu o alimentatie adecvata si cu ajutorul ceaiurilor iar pe langa astea luati zilnic un supliment alimentar de multivitamine si minerale sau un complex antioxidant.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.