Adevarat si fals in alimentatie

Deseori suntem confunzi in legatura cu adevarul despre anumite alimente si despre alimentatie in general, ori pentru ca nu detinem informatia corespunzatoare de la o sursa sigura, specializata si ne luam dupa ureche ce zice unu altul cum crede ori pentru ca nu ne intereseaza ce mancam, important e sa mancam ceva. Nu e chiar asa ci dimpotriva ar trebui sa stim tot despre ceea ce mancam pentru ca este in joc sanatatea noastra si corpul nostru de care trebuie sa avem grija pentru a ne simti bine, pentru a arata bine, pentru a fi in forma si plini de energie in orice zi a vietii noastre. In randurile urmatoare va prezint ceva ce poate stiati sau nu despre acestea:
1. A manca branza gruyere cu 40 % grasime sau branza de vaci cu 40 % grasime este acelasi lucru, ele sunt la fel de grase.
- aceasta afirmatie este falsa deoarece cu cat nivelul de umiditate este mai mare cu atat continutul de grasime este mai scazut si variaza in functie de tipul de branza, astfel 100g de gruyere cu 40 % contine 26 g grasime iar 100 g branza de vaci cu 40 % contine 8 g grasime.
2. Pestele este mai putin gras decat carnea in general.
- aceasta afirmatie este adevarata, grasimile continute de peste sunt de o foarte buna calitate nutritionala, astfel trebuie sa introducem in dieta noastra zilnica atat peste gras cat si peste slab.
3. Margarina este mai putin grasa decat untul.
- aceasta afirmatie este falsa deoarece ambele contin 83 % grasime, ceea ce difera intre cele doua este calitatea materiilor grase.
4. In cantitati egale, biscuitii au mai multe calorii decat painea.
- este adevarat deoarece biscuitii sunt ca o paine prajita de doua ori, deci contin mai putina apa ceea ce le da o valoare calorica mai mare.
5. Proteinele sunt intodeauna de origine animala.
- este fals, ceea ce poate multi din noi stiam deja, ca exista si proteine vegetale din cereale, leguminoase si seminte. Aceste alimente trebuie sa fie asociate intre ele sau consumate impreuna cu produsele ce contin proteine animale de exemplu cu produse lactate si carne.
6. Vinul obisnuit contine zahar.
- este fals pentru ca vinul obisnuit nu contine zahar, chiar daca s-a adaugat zahar in timpul fabricatiei, acesta fermenteaza pentru a da alcool dar in ceea ce priveste vinurile dulci, acestea contin zahar.
7. Consumul de apa in timpul mesei duce la ingrasare.
- este falsa aceasta afirmatie, apa nu produce nici ingrasare nici scadere in greutate, doar ca nu este bine sa bem apa in timpul mesei ci cu jumatate de ora inainte si dupa masa.
8. Uleiul de masline este mai gras decat uleiul de floarea-soarelui.
- fals, toate uleiurile sunt compuse  din 100 % materii grase si numai o lingura de ulei contine 100 de calorii.
9. Legumele sau fructele congelate sau cele din conserva contin tot   atatea vitamine cat si legumele si fructele proaspete.
- aceasta afirmatie este adevarata. Valoarea nutritionala atat a conservelor si a celor congelate este egala cu cea a alimentelor proaspete. Doar legumele si fructele care sunt consumate cu mult dupa momentul culesului sunt mai putin bogate in vitamine.
10. Pentru a scadea in greutate trebuie suprimate in primul rand painea si fainoasele.
- este fals pentru ca de fapt grasimile sunt cele care trebuiesc suprimate si cel mai important este felul cum combinam alimentele in mod corect.
11. Fructele nu contribuie la ingrasare.
- fals pentru ca ele contin fructoza si zaharoza in cantitate variabila in functie de fructe. Consumate in cantitate mare ele va pot provoca cresterea in greutate. 
12. Pentru a slabi, este indicat sa se sara peste micul dejun.
- fals fals...80 % dintre obezi sar peste micul dejun, cel mai bine este sa luati trei mese pe zi si doua gustari intre mese in fiecare zi negresit si nu sa mancati doar o singura data pe zi cum stiu eu pe cineva care crede ca asa nu se va mai ingrasa la loc. Oricum vizibil se vad efectele mancatului o data pe zi, pari imbatranit, obosit, esti mai molesit, nu ai performante intelectuale si fizice in limite normale, nu ai energie, cade parul, apar boli ale aparatului digestiv si nu numai chiar si pielea sufera modificari extreme. Uneori ma intreb cum poate supravietui asa doar cu o singura masa pe zi cu acelasi tip de mancare, pentru mine e imposibil de inteles, cand in cazul meu daca mai este putin pana la urmatoarea masa deja incep sa ma simt slabita, pur si simplu ma transform, devin nervoasa si nu sunt eu cand incep sa simt foamea, mi s-a spus ca sunt ca si in reclama de la snickers;))...
13. Mazarea este o leguma ca si celelalte.
- fals, 100 g de mazare contine aproximativ 10 g de glucide deci este de doua ori mai bogata decat media legumelor si de doua ori mai saraca in glucide decat fainoasele.
14. Ciupercile nu inlocuiesc carnea.
- este adevarat pentru ca in ciuperci se gasesc foarte putine proteine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.