Alimente care te intristeaza

Asa cum ciocolata te binedispune, exista alimente care actioneazsa asupra starii tale de spirit in sens opus. Iata inca o capcana a mancatului pe fond de stres.
Celebra replica esti ceea ce mananci nu se traduce doar in numarul de kilograme cu care fluctueaza masa corporala, ci are implicatii mult mai profunde la nivel celular, substantele extrase din alimente ajungand acolo unde pot fi folositoare sau daunatoare.

Organismul uman functioneaza peintr-un sir interminabil de reactii chimice, in care fiecare substanta este responsabila nu doar de efectele ei directe, ci si de actiunea altor substante pe care le genereaza in organism: enzime, hormoni etc. Dulciurile - in special ciocolata - sunt cunoscute drept datatoare de fericire. E drept, pentru un timp scurt dupa consumul lor. Si exista o multime de alimente renumite pentru calitatile lor afrodiziace. Asadar, e clar ca alimentatia nu ne influenteaza doar starea de sanatate fizica, ci si pe cea a spiritului. Din pacate, in ritmul agitat al vietii de astazi, am facut loc multor alimente care nu ne sustin deloc moralul. Consumul lor in mod repetat duce la scaderea poftei de viata (desi pofta de a le manca se mentine la cote ridicate), iar in cele din urma, alunecam in depresie.

1. Produsele de patiserie sunt gustarea perfecta cand esti intr-o continua alergatura. Te bazezi pe faptul ca-ti potolesc foamea imediat, oriunde, cu costuri minime. Intr-adevar, aceste produse cresc rapid nivelul zaharului din sange, iar tu simti un puternic aflux energetic. Acesta insa este urmat, la scurt timp, de o cadere energetica la fel de puternica. Iar cand te simti molesit, ametit si fara putere de concentrare, devii irascibil. Cu cat regimul tau alimentar este mai incarcat de astfel de produse, cu atat mai mare se adanceste starea de iritare.
Sfat: apeleaza la fructe ori de cate ori ai nevoie de o gustare rapida. Carbohidratii cu eliberare treptata in organism nu produc socuri energetice.

2. Margarina a ajuns atat de populara pentru ca a fost promovata ca o varianta sanatoasa pentru inima in locul untului. Dar cu restul de implicatii ale consumului acestui produs cum ramane? Margarina este o sursa principala de grasimi. Persoanele care consuma grasimi trans in mod regulat prezinta un risc cu 50% mai ridicat sa cada in depresie.
Sfat: pentru gustarile dulci la micul dejun, foloseste o lingura cu unt de arahide in loc de margarina. Contine acizi grasi necesari organismului si este o sursa foarte buna de proteine. Iar pentru gustarile sarate, prepara o crema de branza de vaci proaspata si iaurt slab.

3. Bauturile racoritoare sunt mult mai tentante decat apa inodora, incolora si fara gust. Dar trebuie sa tii minte ca un pahar de bautura racoritoare poate contine pana la opt lingurite cu zahar. In urma consumului frecvent al acestora, patesti ca in cazul produselor de patiserie: experimentezi o serie de puternice afluxuri si caderi energetice, care te atrag intr-o stare de depresie. De asemenea, aceste bauturi sunt un factor determinant pentru instalarea obezitatii si diabetului, doua boli care duc la scaderea in volum a creierului.
Sfat: inlcouieste bauturile racoritoare cu adaos de zahar cu sucurile naturale (conform prevederilor UE sucul de fructe este o bautura cu un continut de 100% extract din fructe fara adaosuri sau zahar). Sau prepara acasa sucuri din fructe si legume in blender sau storcator. Un pahar de 200 ml inseamna o portie din cele cinci de fructe si legume pe zi recomandate de nutritionisti.

4. Mezelurile sunt, de obicei, obtinute in urma unei procesari intense, fiind injectate cu substante vinovate: zahar, conservanti din nitrati, amidon, coloranti alimentari. Acestia din urma, in afara de riscul de cancer pe care il prezinta, sunt responsabili de schimbarile starii de dispozitie, intrucat sunt derivati din produsele petrochimice, strans legate de acest aspect.
Sfat: citeste etichetele ca sa compari produsele din carne intre ele si alege-l pe cel mai aproape de natural. Alegele preparatele din carne cruda, cum este prosciutto. Sau fa-ti cumparaturile de la feme cu gama proprie, care nu sunt presate de aspectul industrial al productiei.

5. Conservele, fie cu mancaruri gatite, compoturi sau legume semipreparate, prezinta si ele un risc pentru starea de fericire. Ba chiar mai mult, bisfenol A, substanta problematica prezenta in garniturile de metal folosite pentru producerea conservelor alimentare si care imita estrogenul, are efecte foarte nocive pentru sanatate: disfunctii hormonale, cancer, obezitate, afectiuni cerebrale.
Sfat: daca ai nevoie de astfel de produse conservate, cauta pe cele la borcan sau, si mai bine, pe cele congelate. Desi sunt un pirc mai scumpe, nici un pret platit pentru sanatate nu e foarte mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.