Varicele, chinul verii - de ce apar si ce-i de facut?

Tot anul sunt o problema, insa pe canicula devin insuportabile, cand nici macar bronzul intens nu poate acoperi varicele care v-au invadat, va luati adio de la fuste, pantaloni scurti, sau sandale, accesorii la mare cautare pe timp de vara. Doua din cinci femei sunt afectate de varice. Voi va numarati printre acestea?Netratate, varicele se extind, capata un aspect tot mai neplacut si mai grav, pot duce la aparitia unor infectii sau rani profunde ori a insuficientei venoase. Cheagurile de sange formate se pot delasa catre diverse organe, cauzand, printre alte afectiuni extrem de periculoase, embolie pulmonara.
De ce apar?
Picioarele sunt tinta favorita a varicelor. Venele se dilata in urma cresterii presiunii sangvine, devin vizibile si pe masura ce sangele se acumuleaza si se ingroasa, capata un aspect vizibil inflamat si deloc estetic. In afara de factorul genetic, pe care nu il prea puteti controla, iata ce le favorizeaza:
- circulatia periferica deficitara
- problemele hormonale
- stilul de viata sedentar
- varsta, riscul fiind mai mare la apropierea menopauzei
- greutatea corporala prea mare
- statul indelung in picioare
- sarcina.
Interdictii
Ca sa nu agravati varicele, trebuie sa evitati orice activitate care implica multa caldura in contact cu zonele afectate. Sunt contraindicate baile fierbinti, sauna, impachetarile corporale la cald, dar s iepilatul cu ceara fierbinte. Nici macar la soare nu e bine sa stati prea mult, mai ales in orele cand e cel mai arzator, mai degraba petreceti timp balacindu-va in apa marii, in rest, stati la umbra pe sezlong. Tocurile nu trebuie sa fie mai inalte de 4-5 cm.
Ce-i de facut?
Ca multe alte afectiuni, varicele sunt atenuate daca slabiti cateva kilograme si faceti sport. Mai sunt insa cateva lucruri pe care le puteti face singuri acasa si care au efect in cazul varicelor nu foarte grave, cu conditia sa le aplicati cu perseverenta:
- dusurile cu apa rece sau compresele reci aplicate zilnic
- folosirea cremelor speciale pentru varice zi de zi, de obicei dimineata si seara
- purtarea de ciorapi medicinali elastici (acestia imping sangele catre venele mai profunde, diminuand inflamarea celor vizibile, afalate la exterior)
- relaxarea picioarelor ridicate pe o perna, astfel incat sa se afle mai sus decat nivelul inimii
- miscarea si masajul stimuleaza circulatia sangelui.
Tratamente clasice dar si moderne (pentru alegerea celei mai bune metode de tratament, este obligatorie o vizita la dermatolog sau flebolog):
- tratamentul chirurgical clasic (stripping) este cel de smulgere a venelor superficiale cu ajutorul unui instrument subtire din plastic, prin mici incizii facute de specialist (necesita anestezie si lasa urme)
- flebectomia (nu necesita anestezie generala iar cicatricile sunt minime)
- scleroterapia nu necesita spitalizare sau tratamente ulterioare, nu implica anestezie generala sau taieturi, nu lasa semne (medicul injecteaza in venele afectate o substanta sclerozanta cu ajutorul unui ac subtire, ghidat ecografic si dureaza 30 de minute)
- daca aveti varice de mici dimensiuni laserul sau radiofrecventa pot fi solutii mai bune (folosite impreuna uniformizeaza aspectul pielii si va scapa de culoarea albastruie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.