Avem nevoie de un aport constant si echilibrat al tuturor vitaminelor si mineralelor esentiale pentru ca sistemul nostru imunitar sa functioneze corespunzator, protejandu-ne in fata infectiilor si a bolilor. Chiar si asa, anumite tulburari ca de exemplu artrita si scleroza multipla, pot rezulta in urma atacurilor sistemului imunitar impotriva propriilor tesuturi ale organismului (boli autoimune). Exista numerosi factori care pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar: consumul excesiv de alcool si cofeina, ingestia sau inhalarea de metale grele precum cadmiul, plumbul si mercurul, fumul de tigara sau alte forme de poluare a aerului. Atunci cand substantele poluante sau toxice sunt absorbite de organism, ele slabesc eficacitatea mineralelor si a vitaminelor din alimente si sunt uneori descrise drept antinutrienti.
Un aliat impotriva canceruluiSe stie ca sistemul imunitar joaca un rol in preventia cancerului. Se considera ca un tip anume de globule ale, numite "ucigase", ce fac parte din sistemul imunitar, pot identifica celulele tumorale dupa schimbarile din membrana lor de suprafata. Alte globule, "asistente", ajuta apoi celulele "ucigase" sa se multiplice si atunci cand exista suficiente, se ataseaza de celulele tumorale si le distrug.
Rolul alimentatiei
Pentru a ameliora rezistenta naturala a organismului, alimentatia trebuie sa furnizeze cantitati ample de vitamine si minerale, inclusiv antioxidanti, precum si substante protectoare naturale (bioflavonoide), intalnite in plante. Antioxidantii contribuie totodata la neutralizarea eventualilor radicali liberi in exces, produsi in cadrul mecanismelor naturale de aparare al organismului. Pestele, carnea de pasare si cea rosie slaba, lactatele dietetice, cerealele si legumele sunt surse bune de minerale. Alimente precum branza, ouale sau ficatul, care contin vitamina A, si spanacul, cartofii dulci sau morcovii, care sunt surse bune de beta-caroten, trebuie de asemenea consumate zilnic. Deficienta de vitamina B12 mareste riscul de a contracta boli precum tuberculoza. Aceasta vitamina este intalnita in carne, oua, peste si cereale fortificate. Majoritatea fructelor si legumelor furnizeaza vitamina C: cantitati moderate ale acestei vitamine (pana la 200 mg pe zi) maresc nivelul de imunoglobuline (proteine din sange care actioneaza ca niste anticorpi impotriva bolilor) produse de sistemul imunitar. Vitamina D (din peste gras) si vitamina E (din uleiul de masline, nuci, alune, cereale si cereale integrale) sunt de asemenea vitale pentru functionarea eficace a sistemului imunitar, la fel ca si acizii grasi esentiali din uleiurile vegetale si din cele de peste. Una dintre cele mai comune deficiente de nutrienti care afecteaza sistemul imunitar este lipsa de zinc. Semintele de dovleac si carnea de vita slaba sunt ambele surse bogate in zinc, iar stridiile una excelenta.
Un studiu recent pe oameni in varsta a aratat ca suplimentele de multivitamine si minerale au amplificat reactiile imunitare ale acestora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.