Cum sa alungam stresul - boala vietii moderne, simptome

Traim intr-o lume stresanta si avem putin timp la dispozitie pentru a scapa de tensiune. Daca vrem ca stresul sa nu ne conduca viata si sa ne imbolnaveasca, trebuie sa incercam sa-l indepartam prin dieta, sport si relaxare. Dieta echilibrata este un bun aliat atunci cand avem de-a face cu stresul. Perioadele prelungite de tensiune zilnica pot fragiliza sistemul imunitar si provoca numeroase boli. Unii nutrienti sunt folositi mult mai rapid cand suntem stresati: organismul are nevoie de mai multe vitamine B pentru sanatatea sistemului nervos si de vitamina C si zinc pentru rezistenta la infectii. Puteti sa va ameliorati nivelul de energie si sa reduceti oboseala provocata de stres mancand putin si des (la maxim 3 ore) mese cu carbohidrati cu eliberare lenta precum cei din muesli, paine de secara, paste si cartofi dulci.
Stati linistiti cand mancati, ca sa puteti mesteca incet, sa va relaxati si sa va bucurati de masa, indiferent cat de ocupati si grabiti sunteti. Amintiti-va ca excesele de cafea si ceai mai degraba cresc anxietatea decat sa o calmeze. Unele persoane incep sa fumeze si sa bea cand sunt stresate, dar aceste lucruri saracesc organismul de nutrienti valorosi. Daca efectul alcoolului pe termen scurt este relaxant, pe termen lung duce la depresie.
"Lupta sau mori"
Organismul reactioneaza la stres cu un raspuns de tipul "lupta sau mori", care isi are originea in timpuri indepartate, cand era nevoie de o reactie rapida pentru supravietuire. In acest instinct de a reactiona instantaneu la o amenintare este inadecvat zilelor noastre, cand codurile de conduita sociala fac imposibila alegerea intre "lupta" sau "mori". Cel mai adesea zambim si inghitim. Daca se poate, este bine sa rabufniti imediat. Puteti face o plimbare rapida sau va puteti discuta problemele cu un prieten, sau puteti sa tipati cat de tare simtiti, in perna de exemplu.
Stresul afecteaza o persoana pe de-a-ntregul: corp, minte, sentimente, comportament si poate provoca o gama variata de simptome: durerea de ceafa, de cap, de spate, scrasnitul din dinti, "nod in gat", ras incordat, nervos, tremur, clipit nervos, scaderea capacitatii de concentrare, anxietate difuza sau frica fara motiv aparent, perioade de iritabilitate, letargie, pulsul rapid, palpitatiile, transpiratia, hiperventilatia, uscaciunea gatului si a gurii, dificultati de deglutitie, insomnia, ameteala, slabiciune, lipsa de energie, creste secretia gastrica si in consecinta pot aparea ulcere. Stresul poate provoca si simptome si boli mai severe precum hipertensiune arteriala, migrena si probleme digestive, inclusiv sindromul colonului iritabil.
O viziune pozitiva asupra stresului - alungarea stresului
Nu va puteti petrece toata viata incercand sa evitati stresul si nici nu trebuie sa incercati. Stresul este un element normal si natural al vietii, si multe persoane il gasesc agreabil, pentru ca le ajuta sa depaseasca provocarile fizice, intelectuale si sociale. Actionand in acest fel va ajuta sa ramaneti sanatosi, activi si tineri cu conditia sa stiti sa va relaxati. este important sa echilibrati perioadele de stres cu cele de relaxare. Faceti ceva care sa va distraga atentia de la probleme, precum gradinaritul, plimbarea, sportul, meditatia sau ascultarea unei muzici relaxante. Invatand sa faceti fata noilor provocari si sa evitati oboseala si frustrarea pe care ele le aduc, veti putea folosi stresul pentru a va motiva si a va face viata mai interesanta si mai plina.
Iata cum sa mai alungam stresul:
- luati-va regulat vacante
- mancati regulat si sanatos
- sa va luati un animal de casa (mangaierea unui animal va poate ajuta sa va relaxati)
- vorbiti despre problemele pe care le aveti cu un consilier specializat (va poate ajuta sa va priviti obiectiv si sa va conturati problemele)
- infruntati problemele de la serviciu sau de acasa si faceti ceva ca sa le rezolvati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.