Pierderea cunostintei - tratament de urgenta la fata locului

Pierderea cunostintei nu inseamna intotdeauna pierderea pasagera a tuturor simturilor. Exista 3 stadii, iar victima poate trece prin toate sau poate ramane in unul dintre ele. Cele 3 stadii sunt:

  • Somnolenta, din care persoana in cauza poate fi trezita cu usurinta, dar trece inapoi intr-o stare asemanatoare cu somnul.
  • Stuporul, in care persoana in cauza da raspunsuri incoerente sau nu raspunde la intrebari.
  • Coma, din care persoana in cauza nu poate fi trezita, este nemiscata si nu vorbeste.
O persoana aflata in stare de inconstienta este in pericol sa se inece si sa moara daca este lasata cu fata in sus. Voma, sangele sau saliva pot sa obtureze caile respiratorii superioare, iar radacina limbii poate aluneca inapoi si bloca intrarea in laringe. Reflexele normale nu functioneaza adecvat in timpul starii de inconstienta totala, de aceea o victima avand caile aeriene blocate nu poate tusi si nu se poate intoarce pe o parte, ca in somn.

Nu miscati victima mai mult decat este necesar. Daca respira normal, asezati-o imediat pe o parte cu multa grija si nu plecati de langa ea pana cand nu soseste salvarea, in afara cazului in care suspectati o vatamare a spatelui sau a gatului. Daca exista o astfel de vatamare, nu o miscati din loc, dar sustineti-i maxilarul, pentru a nu exista obstacole la respiratie. Daca victima nu mai respira, incepeti respiratia artificiala. Daca respiratia nu se restabileste, verificati pulsul pentru a vedea daca bate inima. Daca nu are puls si cunoasteti tehnica masajului cardiac, incepeti-l de indata. Odata respiratia restabilita, asezati persoana pe o parte, cu capul mai jos decat restul corpului. Desfaceti-i hainele stramte la gat, piept si talie, pentru a ajuta respiratia si circulatia sangelui. Daca nu aveti pe nimeni in preajma care sa sune la salvare, faceti-o voi cu prima ocazie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.