Durerile de dinti, de maxilare sau de gingii sunt de cele mai multe ori un simptom al cariilor, al gingivitei sau al altor probleme stomatologice. Durerea poate fi constanta, pulsatila sau intermitenta, agravandu-se adesea atunci cand mancati sau beti. Uneori, insa acestea poate fi si rezultatul unei afectiuni precum sinuzita sau nevralgia, daca durerea persista si dupa ce boala s-a vindecat mergeti la medicul stomatolog.
Daca durerea este resimtita la mestecat, dintele ar putea fi fisurat, insa daca va veti ocupa imediat de el, ducandu-va la dentist, il veti putea salva. Daca zona nu este numai dureroasa, dar se si umfla, cauza ar putea fi un abces. Dintele necesita tratament de urgenta, mai ales daca inflamatia s-a extins la fata si gat. In cazul in care nu este posibil sa mergeti imediat la dentist, puteti lua cateva masuri pentru a usura durerea pana cand veti ajunge la un consult:
- aplicati ulei eteric de cuisoare, un anestezic de suprafata ce se poate procura de la majoritatea farmaciilor (puteti introduce in zona dintelui cariat un tampon de vata inmuiat in ulei de cuisoare)- clatiti-va gura din cand in cand cu apa de gura antiseptica diluata in apa calda (acest lucru grabeste spargerea abcesului si eliminarea puroiului)
- luati aspirina sau alte analgezice in dozele recomandate; durerea s-ar putea calma daca veti zdrobi o aspirina si o veti aplica pe dintele aplicat (praful de aspirina nu trebuie sa vina in contact cu gingiile)
- tineti o sticla de apa calda invelita sau o perna electrica incalzita in dreptul zonei afectate a fetei.
Iata 10 reguli pentru dinti sanatosi:
1. Daca sunteti femeie si dintii vostri sunt galbui, folositi ruj de buze in culori mai calde, de exemplu roz. Ele fac ca dintii sa para mai albi. Nuantele de rosu, in schimb, le accentueaza aspectul ingalbenit.
2. Cand pofta de ciocolata nu mai poate fi stapanita, e bine sa mancati portia dintr-o data si sa va curatati dintii imediat. Fractionata in portii mici, pe durata unei zile intregi, ciocolata face ca bacteriile sa se inmulteasca in delir.
3. Curatati-va zilnic, limba, cu coada unei linguri din lemn, deoarece 80% din bacteriile aflate in cavitatea bucala isi au domiciliul stabil pe limba.
4. Activati formarea salivei, mestecand puternic miez de nuca. Saliva este cel mai puternic detergent impotriva acizilor si are capacitatea de a remineraliza dintii.
5. Uleiurile eterice pot activa cauzele care duc la parodontoza. Daca faceti gargara cu picaturi de lamaie, lavanda si menta, diluati-le cu mult lichid (ceaiuri de plante sau apa).
6. Nu e o idee prea buna sa va spalati pe dinti dupa micul dejun. Peste noapte, se depun pe dinti straturi de bacterii, care e bine sa fie inlaturate imediat dupa ce va treziti.
7. In loc de o prajitura la desert, preferati o portie de branza. Ramane mai multa vreme pe dinte si il imbraca cu un strat protector de calciu.
8. Daca sunteti fani ai ceaiului negru, folositi pasta de dinti puternic abraziva. Asa cum lasa o dunga neagra pe cesti, teina se depune si pe smaltul dintilor si ii ingalbeneste.
9. In caz ca suferiti de migrena, nu folositi periute de dinti electrice. zgomotul pe care il face declanseaza brusc dureri de cap.
10. Daca mancati alimente sau beti lichide acide, spalati-va imediat pe dinti. In felul acesta le protejati smaltul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.