Violenta impotriva copiilor din anturajul nostru - ce putem face?

Violenta fata de copii reprezinta brutalizarea fizica sau psihica a acestora. Deseori cei care aplica violenta asupra copilului sunt parintii sau alti membri ai familiei. Aceasta se poate manifesta prin bataie, inchiderea sau neglijarea de durata, infometarea copilului. Violenta fata de copil prezinta si anumite forme usoare, care aduc atingere drepturilor acestora, dar si forme mai grave, ca de exemplu bataia frecventa, cearta, pedepsele aspre, cat si forme foarte dure, care pot conduce chiar la decesul copilului. Cea mai frecventa cauza a violentei fata de copii este lipsa sentimentelor fata de propriul copil.
Comportamentul parintesc foarte dur este mai accentuat daca familia se confrunta cu probleme grave, probleme la locul de munca, incertitudinea locului de munca sau somaj, lipsa unei locuinte corespunzatoare. daca in casrul familiei si relatiile dintre soti, eventual fata de parinti, rude sunt problematice, daca sunt multe probleme cu copilul la gradinita, scoala, parintele devine frustrat si in acest caz chiar cel mai banal motiv este suficient ca tatal sau mama cu nervii slabi si avand un comportament dur sa isi piarda autocontrolul si sa devina violenti fata de copil. Violenta fata de copil indica intotdeauna o nesiguranta, neputinta grava.
Violenta fata de copii nu reprezinta o problema speciala a familiilor cu probleme sociale. Foarte adesea este intalnita in familii obisnuite. Si in viata multor familii consolidate exista manifestari violente fata de copil despre care cei din jur nici nu banuiesc. Parintilor le este rusine si incearca sa ascunda acest fapt.
Ce putem face daca constatam violenta?
Ar fi lipsit de sens sa aratam cifre, date, foarte adesea numai presupunem, nestiind exact care familii, cu cate ocazii si ce acte violente aplica fata de copii. Autoritatile sunt informate despre asemenea cazuri mai rar decat in realitate. La acest lucru contribuie adesea indiferenta apartinatorilor, vecinilor, prietenilor. Violenta fata de copii este o incalcare grava a drepturilor, din acest motiv, in caz de suspiciune, trebuie intervenit in toate cazurile. Copiii abuzati prezinta urme vizibile. Vanataile de pe spatele copiilor indica violenta. Adesea leziunile psihice pot fi mult mai grave.
Cunostintele, vecinii...
Specialistii judiciari stiu foarte bine ca acele cunostinte, vecini care au informatii referitoare la abuzurile savarsite fata de copii, de regula cunosc foarte bine si familia respectiva. Cine cunoaste personal asemenea parinti, este obligat sa ii atentioneze, sa le atraga atentia asupra gravitatii faptelor, amenintand chiar cu denuntul. Aceasta poate este cea mai simpla insa totodata o neplacuta solutie pentru a face familia sa inteleaga. Parintii violentri adesea se tem de controlul direct, deoarece au remuscari.
Ajutorul politiei
Daca incercarea de a convinge nu da rezultate, trebuie depusa plangere la politie. Deoarece violenta are de regula urme vizibile, politia are dreptul de a interveni. In anumite cazuri este de ajutor daca asemenea familii sunt luate la evidenta, ceea ce ii sperie pe astfel de parinti si nu vor mai fi pe viitor violenti cu copiii.
Autoritatea tutelara poate fi implicata in vederea protejarii tinerilor. Aceasta este obligata sa cerceteze situatiile suspecte. In cazuri grave se va informa si procuratura.
Serviciul de protectie minori din casrul consiliilor locale este de asemenea un for corespunzator unde se pot depune plangeri in legatura cu cazuri de violenta impotriva copiilor.
In caz de nevoie copiii trebuie salvati chiar din mainile propriilor parinti. Copilul nu este proprietatea parintilor, trebuie intervenit daca copiii din mediul nostru sunt abuzati, si sa apelati la telefonul copilului, protectia copilului, serviciul de interventie in regim de urgenta, abuz, neglijare, trafic, migrare, asociatia femeilor impotriva violentei si la politie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.