Secretul dietei japoneze consta in combinatia de alimente sanatoase, cu putine calorii, si in modul in care ele sunt servite. Daca sunteti in cautarea unei modalitati de a slabi si a va imbunatati sanatatea, urmati macar cateva dintre principiile dietei japoneze:
- echilibrul, moderatia si varietatea sunt bune in tot ceea ce facem, dar si in dieta la fel trebuie sa fie
- la fiecare masa, stomacul trebuie sa fie jumatate plin cu alimente solide, un sfert cu lichid si un sfert gol
- alimentele simple sunt mai bune decat cele prelucrate
- alimentele trebuie servite in starea lor naturala sau usor preparate, astfel incat sa li se pastreze aroma
- legumele sunt mai bune decat fructele, si fructele proaspete sunt mai bune decat sucul lor (fructele se consuma cu moderatie)
- toate preparatele trebuie sa fie foarte proaspete- aspectul alimentelor este la fel de important ca si gustul
- felurile de mancare trebuie servite in portii individuale, pe farfurii mici, frumos aranjate, in functie de aroma, textura si culoare
- transformati mesele intr-un mic ritual
- japonezii tin cont de sezon, fiecare ingredient este specific unei perioade anume, cand calitatile sale sunt optime
- japonezii folosesc in locul tacamurilor obisnuite, betisoare (acest mod de a manca are ca efect ingerarea unei cantitati de alimente mai mici si deci durata mesei creste.
O masa traditionala include un castron de orez, unul de supa miso, peste, legume murate si ceai verde.
Iata si doua retete japoneze de slabit:
Orez pentru sushi
Ingrediente:
- 2 pahare si jumatate de orez
- 2 pahare si jumatate de apa
- 4 linguri de otet
- 3 linguri de zahar
- 1 lingura de sare.
Mod de preparare:
Se amesteca condimentele, se pun pe foc, se dau in cateva clocote apoi se lasa la racit. Separat se spala orezul si se lasa la inmuiat timp de 1 ora. Se pune apa la fiert, se lasa sa fiarba 2 minute, se adauga orezul si se lasa sa fiarba 15 minute, pana se inmoaie. Se pune deoparte intr-un bol, se toarna condimentele si se amesteca bine, dupa care se poate servi.
Sushi cu ton
Ingrediente:
- 200 g ton
- 2 cani de orez fiert
- 2 linguri pasta de wasabi (hrean).
Mod de preparare:
Se taie tonul in bucati de 2 cm pe 5 cm, cu grosimea de aproximativ jumatate de cm. Se unge fiecare bucata de peste cu o jumatate de lingurita de wasabi. Se ia o cantitate mica de orez si se modeleaza cu mainile, dandu-i forma bucatii de ton. Se aseaza pe fiecare bucata de ton o cantitate egala de orez.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.