Gelozia si remedii anti-gelozie

Cei mai multi dintre noi am descrie gelozia ca fiind un sentiment "nebun", extrem de dureros. Daca suntem gelosi inseamna ca e ceva nu e in regula cu noi, insa specialistii spun altfel, cum ca gelozia este un sentiment normal, la fel ca iubirea, supararea sau furia. Daca aveti un nivel normal, sanatos de gelozie fata de partener, s-ar putea sa fiti mai atenti in cuplu, in scopul de a va asigura ca el/ea nu este atras/a de altcineva. Cand suntem gelosi, ne facem griji ca partenerul nostru ar putea gasi pe cineva mai atragator si ca ne-ar da deoparte, am putea chiar activa gelozia ca pe o modalitate de a a face fata acestei catastrofe sentimentale.
Pentru majoritatea dintre noi, chiar daca produce o suferinta extraordinara, gelozia ramane o experienta interioara care nu trece granita si nu se manifesta. Ea devine o problema atunci cand eclipseaza orice preocupare din viata noastra, ne afecteaza relatiile cu cei din jur sau duce la un comportament care poate cauza pierderea locului de munca sau ruperea relatiilor sociale. Desi este imposibil sa prevenim gelozia, este posibil sa o controlam. Atunci cand va bantuie sentimente de gelozie, decat sa le ignorati mai bine luati o decizie cu privire la modul in care veti actiona. In nici un caz nu le anhilati pentru a avea demnitate, deoarece incercarea de a ignora sentimentele de gelozie va duce la o pierdere a controlului mai tarziu. Opriti-va o clipa, respirati adanc si analizati-va gandurile si sentimentele. Schimbarea gandirii este o alternativa mult mai buna. Insa ea trebuie exersata constant si incet incet gandurile bune le vor lua locul celor vechi. Gelozia este foarte dureroasa, dar daca reusiti sa o infruntati, relatia poate deveni mai puternica si mai durabila. Acceptati si respectati-va sentimentele de gelozie, dar in acelasi timp recunoasteti si faptul ca gelozia voastra s-ar putea sa nu aiba obiect. Sunteti convins ca partenerul este interesat de altcineva, dar asta nu inseamna ca el este intr-adevar interesat de altcineva. Iata cum sa scapati de gelozie avand in vedere urmatoarele lucruri:
1. Acceptati ca incertitudinea face parte din fiecare relatie si ca niciodata nu puteti sti sigur daca partenerul va tradeaza sau nu. Uneori tradeaza numai cu mintea, cu asteptarile, iar daca acuzati, s-ar putea sa vi se implineasca profetiile.
2. Feriti-va de prejudecati deoarece gelozia se alimenteaza cu acestea si mai rau va fac. Presupunerile cu privire la relatii sunt afectate si de experientele din copilarie sau de relatiile trecute. Daca parintii au divortat, pentru ca tata a parasit-o pe mama pentru o alta femeie, puteti fi mai predispus sa credeti ca aceasta o sa vi se intample si voua. Sau daca ati fost tradat intr-o relatie recenta, credeti ca relatia actuala este o reeditare a celei trecute. Sau presupuneti ca relatiile din trecut ale partenerului sunt o amenintare pentru relatia voastra.
3. Ganditi-va cum v-ar fi daca ati fi in locul partenerului si aruncati o privire asupra efectului pe care comportamentul vostru gelos il are asupra altor persoane. Reactia lor este defensiva, adeseori violenta, prin negare totala sau trantit de usi, gesturi pe care voi le interpretati ca pe o confirmare a suspiciunilor insa cu toate acestea, atitudinea defensiva este o reactie normala a unor persoane care sunt supuse la presiunea de a-si justifica permanent actiunile.
4. Cultivati-va increderea in propria persoana si incepeti prin a face o lista cu toate calitatile care le aveti, scoateti-va in evidenta ultimile realizari, fara a va compara cu ceilalti. Gelozia ne injoseste si ne face sa uitam cine suntem.
5. Comunicati, vorbiti cu partenerul despre problema geloziei. Aceasta poate fi o modalitate de a atenua suferinta. Cand vorbiti despre ceea ce simtiti trebuie sa fiti calmi, nu strigati, nu acuzati si incercati sa-l ascultati pe celalalt si sa taceti, decat sa veniti cu tot felul de acuze imaginare, si rugati-va partenerul sa iesiti impreuna din acest impas. Incercati sa gasiti modalitati de a va imbunatati sentimentele, de a merge mai departe si reveniti ori de cate ori gelozia isi va face simtita prezenta.
6. Pentru a trata gelozia, ipoteza de baza a unei tehnici folosite de psihologi este ca daca o persoana geloasa isi poate controla comportamentul si poate actiona intr-o maniera normala ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, va ajunge sa se perceapa pe sine insusi ca o persoana care nu este geloasa. In plus acest comportament este mai probabil sa determine un raspuns favorabil din partea partenerului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.