Meniul sportivilor - alimentatia si antrenamentele

Una din consecintele antrenamentelor regulate este cresterea randamentului, mai ales daca sunt insotite de o alimentatie corecta. Sportivii care nu au o dieta corespunzatoare, vor consuma mai putine substante nutritive decat necesarul, ceea ce duce la scaderea randamentului. Alimentatia corespunzatoare depinde de fiecare ramura sportiva in parte. Cele trei grupe de alimente, adica carbohidratii, grasimile si proteinele se vor imparti si in functie de etapa antrenamentului.
Acest lucru inseamna ca in cursul exercitiilor de intarire a musculaturii trebuie marita cantitatea de proteine, in timp ce in caz de antrenamente pentru concursuri care necesita rezistenta se va mari cantitatea de carbohidrati. In orice caz o alimentatie variata este foarte importanta. Sportivul care isi limiteaza alimentatia la o dieta speciala, compusa din unu-doua alimente, isi va pune in pericol sanatatea ca urmare a alimentatiei unilaterale. Nu conteaza despre ce sport este vorba: in cazul oricarui sport sunt mai utile mai multe mese mici decat trei mese principale mai mari. Astfel se poate evita metabolismul intens. In cazul concursurilor nu se recomanda nici stomacul gol, nici plin.
Inainte de concurs cu trei ore merita de luat o masa mai importanta, cu o ora inainte mai este permisa consumarea unei felii de paine cu gem sau miere.
Sporturi care necesita rezistenta
Numeroase ramuri sportive necesita rezistenta: atletismul, alergatul la distanta, schiatul, ciclismul, inotul, baschetul, handbalul, fotbalul, tenisul, insa si alpinismul si drumetiile. In cursul practicarii acestor sporturi, rezervele de energie din muschi se consuma. Alimentele recomandate sunt painea de tarate, fulgii de tarate, muesli, orezul, cartofii, pastele fainoase, multe legume, fructe si salate. In vederea prevenirii fluctuatiilor glicemiei, carbohidratii asigura energia pe termen lung si se vor combina cu alimente care sa asigure pe termen scurt energia necesara. Asemenea carbohidrati se gasesc de exemplu in zahar.
Combinatii rationale
Doua tipuri de carbohidrati se gasesc in acelasi timp de exemplu in painea cu gem, in muesli cu miere, fulgii de tarate amestecati cu orez sau in fructele proaspete si respectiv cele uscate. In cazul in care organismul este supus unei solicitari de durata, acesta isi va consuma rezervele de grasime. Grasimea pierduta se va completa, insa se va avea grija la cantitatea de grasimea consumata, in special in perioadele de pregatire pentru concursuri. Din punctul de vedere al metabolismului este mai util daca in locul rezervelor de grasime organismul va consuma rezervele de carbohidrati.
Sportivii, ca urmare a transpiratiei abundente pierd o cantitate importanta de apa si saruri. Ambele trebuie completate. In acest sens foarte utila este apa minerala amestecata su suc de fructe, ceaiul de plante sau din fructe amestecat cu miere, supa de legume usor sarata sau chiar zer.  
Veti obtine o bautura plina de energie daca aveti amesteca o lingurita de miere cu 100 ml de chefir si 100 ml de apa minerala.
Sporturi de forta
In cazul acestor sporturi este nevoie de rezistenta si forta. Fac parte din aceasta categorie boxul, luptele, judo, vaslitul, sporturile nautice, schiul fond. Practicantii de performanta si amatorii acestor sporturi isi completeaza necesarul de energie din carbohidrati si grasimi, cresterea volumului muscular fiind asigurata din proteine. Ouale, carnea, carnatii, pestele, cascavalul, nucile fac parte din dieta celor care indragesc sporturile de forta. Toate acestea insa se vor consuma cu masura, deoarece pe langa proteine contin si o cantitate importanta de grasimi. Sunt mai bune alimentele bogate in amidon, care pe langa acesta contin si foarte multe proteine: fulgii de ovaz, muesli, painea si pastele cu tarate, germenii de grau si cartofii.
In vederea asigurarii grasimilor necesare este nevoie de grasimi care contin un procent mare de acizi grasi polinesaturati. Asemenea grasimi sunt cele din lapte, margarina de origine vegetala si uleiurile vegetale. Practicantii sporturilor de forta insa trebuie feriti de consumul exclusiv al combinatiilor carne-grasimi-proteine, deoarece procentul ridicat de colesterol si purina ascunde riscul unor boli. In schimb pot fi recomandate diferite preparate pe baza de proteine, care pot fi amestecate foarte bine in lapte sau branza si care fiind consumate cu doua ore inainte de concurs, asigura o stare perfecta a organismului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.