Incepand din anii '50 s-a impus in moda "bronzare" si pielea de culoarea bronzului a devenit sinonima cu frumusetea si sanatatea. Mitul acesta s-a prelungit peste decenii si cei mai multi oameni raman surzi la afirmatiile medicilor care, desi recunosc efectele pozitive asupra organismului, vorbesc deschis si despre pericolul expunerii exagerate la radiatiile solare. Efectele pozitive pe care le exercita soarele asupra organismului sunt numeroase si de netagaduit: el activeaza energiile psihofizice, cat si procesele biochimice celulare, stimuleaza hipofiza si glandele suprarenale, in timp ce la nivel cutanat favorizeaza sinteza vitaminei D si producerea melaninei si regleaza secretia sebacee.
Insa expunerea prelungita la razele soarelui poate fi sursa unor eriteme, a unei imbatraniri precoce a pielii si , in unele cazuri, a tumorilor. Raspunzatoare pentru toate acestea sunt razele ultraviolete care produc efecte diferite in functie de lungimea lor de unda.Din aceasta cauza s-a infiintat campania Zilele Protectiei Solare, eveniment national de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare, la care participa peste 100 de medici dermatologi parteneri din 18 orase. Perioada de desfasurare a acestui eveniment este 7 mai - 30 iunie 2013.
Pentru a beneficia de o consultatie gratuita la dermatolog, pentru verificarea alunitelor tale si primirea unor sfaturi specializate legate de protectia solara, intra pe site-ul www.protectiasolara.ro si programeaza-te in orasul tau la una din clinicile partenere, care le gasiti pe site.
Iata si motivele pentru care trebuie sa participi la acest eveniment:
1. Melanomul, un cancer in crestere in Europa, cauzat de expunerea neprotejata la soare.
2. Protectia solara ajuta la prevenirea melanomului intr-un mod eficient.
3. Datele ingrijoratoare privind expunerea la soare:
- 5% dintre romani folosesc zilnic protectie solara
- 10% dintre romani folosesc protectie solara pe durata verii
- 30% dintre romani nu folosesc niciodata protectie solara
- 35% dintre cazurile de melanom incurabil sunt in Europa centrala si de est
- 70% dintre adolescenti nu folosesc protectie solara.
Voi folositi protectie solara in fiecare zi? Care vi se par cele mai bune produse de protectie solara?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.