Ce este un kilogram de grasime?

Daca un kilogram de tesut adipos nu este pur si simplu echivalentul a 7000 kilocalorii, atunci ce se ascunde inauntrul grasimii pe care o ducem? Este vorba de materii inerte, de un fel de balast, pe care-l tragem dupa noi sau dimpotriva este un tesut viu care participa efectiv la deteriorarea progresiva a sanatatii noastre?
Grasimea, denumita "tesut adipos", este un tesut conectiv lax, compus din celule denumite "adipocite".
Aceste celule sunt capabile sa asume functia de rezerva energetica, acumuland lipide si deci infruntand o adevarata si proprie expansiune a propriului volum si cauzand in consecinta o crestere a volumului corpului nostru. Grasimea are de asemenea functia de izolare si protectie a organelor interne, dar in ultimii ani a iesit la iveala un rol fundamental al acestui tesut adipos: acela de a contribui la producerea a numeroase substante, printre care si a hormonilor, care participa la reglarea procesului metabolic. Nu este nicidecum vorba de un tesut inert ci de un "organ" propriu-zis, care atunci cand creste in volum, intervine decisiv in sanatatea noastra. Asadar nu este vorba despre grasimea ca atare, ci este vorba despre hormonii, enzimele si moleculele inflamatorii pe care tesutul adipos le produce, care ne expun la un risc crescut de boli cardiovasculare, tumorale, metabolice si osteoarticulare. Chiar daca grasimea ni se pare neplacuta, atunci cand se muleaza, exista mai multe feluri de tesut adipos, care au un impact diferit asupra sanatatii noastre. Principalele trei forme de grasimi sunt:
- cea subcutanata
- grasimea viscerala (abdominala)
- celulita (teroarea tuturor femeilor).
Grasimea viscerala este cea care se acumuleaza in jurul organelor interne si a abdomenului care este de departe cea mai periculoasa forma de grasime, un adevarat inamic.
Grasimea subcutanata este acea grasime pe care reusiti s-o ciupiti, care se transforma in teribili colacei pe burta atunci cand ne asezam sau cand purtam pantaloni ceva mai stramti. Acest tesut adipos este frecvent la femei si se acumuleaza mai ales in zona coapselor si feselor, unde cel mai des se transforma in celulita. Cercetarile au indicat faptul ca grasimea subcutanata este mai putin periculoasa pentru sanatate fata de cea abdominala, deoarece interactioneaza mai putin cu organele interne si mai ales cu ficatul.
Celulita constituie o problema mai putin grava pe plan medical, deoarece acest tip de grasime nu afecteaza si nu este atat de strans legat de maladiile cardiometabolice, dar nu este deloc mai usor de tratat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.