Dupa cum am spus in articolul referitor la ce tip de glucide sa consumati, de preferat ar fi sa le alegeti pe cele complexe. Azi va voi spune cum si cand se consuma corect glucidele. Chiar daca nu putem respecta cu strictete aceste reguli trebuie macar sa le avem in vedere si sa le respectam macar atunci cand avem ocazia.
Cum consumam corect glucidele?
De evitat sunt bauturile carbogazoase, sucurile de fructe din comert, zaharul din ceai si cafea pentru ca intr-o bautura racoritoare zaharul si chiar fructoza provenita din fructe parcurg prea repede tubul digestiv ceea ce determina transformarea lor in glucide rapide. Reduceti consumul de pireuri si compoturi, consumati alimente intregi sau asociati la aceiasi masa un aliment bogat in amidon (legume uscate, grau decorticat, pastele si orezul integral sunt bogate in glucide complexe, vitamine si fibre alimentare) cu o leguma proaspata. Trebuie sa limitati timpul de preparare a pastelor, orezului sau a cartofilor, de exemplu sa le preparati al dente pentru ca vor fi asimilate mai lent si astfel isi vor raspandi energia in organism mai moderat pentru mai mult timp. Gatiti cartofii in coaja, adaugati si putina grasime in mancaruri pentru a incetini digerarea glucidelor precum: putin ulei de rapita, ulei de masline sau de nuca care are proprieati miraculoase pentru organism sau putin unt.
Mancati alimentele dulci la sfarsitul mesei ca desert pentru ca ele vor fi digerate mai lent, iar zaharidele lor rapide se vor comporta aproape ca si glucidele complexe datorita prezentei alimentelor care au fost consumate anterior in timpul mesei.Cand consumam corect glucidele?
Dimineata este indicat sa evitati painea si cerealele daca vreti sa slabiti. Pancreasul reactioneaza la primele ore ale zilei si exista riscul sa reactioneze la consumul acestor alimente printr-o sinteza exagerata a insulinei, astfel se incetineste arderea grasimilor din organism. Daca consumati dimineata unul sau mai multe fructe veti beneficia de mai multe avantaje precum:
- veti avea un aport mai scazut de insulina pentru ca glucidele din fructe sunt mai complexe decat cele din paine si cereale
- veti avea o senzatie accentuata de satietate mult timp datorita prezentei fibrelor alimentare si glucidelor complexe
- veti avea un aport de vitamine, minerale, polifenoli pentru a mentinte 24 de ore din 24 o buna concentratie in sange a acestora.
Intre mese trebuie sa evitati gustarile bogate in zaharide rapide si grasimi precum: biscuitii de orice fel, prajiturile, bomboanele, bauturile dulci, cerealele crocante, chipsurile, popcornul, bagheta simpla, zaharul, sucurile de fructe si altele...pentru ca acestea blocheaza procesul de ardere a grasimilor din organism, astfel veti arde mai putine grasimi si veti inmagazina mai multe calorii. Dar acestea blocheaza si secretia de glucide in loc sa intarzie aparitia senzatiei de foame veti resimti mai repede si mai intens senzatia de foame. De aceea este bine ca intre mese sa consumati iaurturi simple, nuci, migdale, arahide, seminte si chiar fructe (cu conditia sa mancati fructele cu 1-2 ore inainte si dupa masa).
La pranz si cina puteti consuma paine, legume uscate, cartofi, grau decorticat, paste si orez integral impreuna cu legume si proteine
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.