Frigul este sanatos?



O baie scurta intr-un rau aproape inghetat, un jet de apa rece dupa sauna...nu va vine sa credeti, dar frigul bine dozat intareste sistemul imunitar si previne raceala. Si este de asemenea o metoda verificata de prim-ajutor: calmeaza durerile si are o actiune antiinflamatoare. Pungile cu gheata sau compresele reci diminueaza metabolismul in tesutul ranit sau inflamat, lasa sa circule sange mai putin si inhiba pur si simplu traiectoriile nervoase dureroase - o adevarata binefacere in cazul unor dureri cumplite de dinti sau al unei glezne scrantite.
In medicina, cea mai folosita terapie cu frig este originara in Japonia: criogenia, care a inceput sa fie practicata sistematic si in Europa, iar folosirea asa-numitelor "camere de racire" s-a dovedit a fi extrem de eficienta.
Pacientii care sufera de reumatism, neurodermita sau migrene, sunt tinuti 5 minute la niste temperaturi incredibil de scazute, de la minus 10 grade celsius, la minus 60 grade celsius, si, in final, la minus 110 grade celsius, ceea ce corespunde aproximativ temperaturii de pe Marte, la rasaritul soarelui.
Pentru durerile acute este valabila afirmatia: cu cat mai rece, cu atat mai bine. Dar si: cu cat mai rece, cu atat mai scurt, astfel ca contactul cu gheata n-ar trebui sa dureze mai mult de un minut. Se face o pauza scurta si se repeta de cateva ori. Insa, tineti minte ca nimic rece ca gheata nu se aplica direct pe piele, ci se inveleste mai intai intr-un servet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.