Ficat gras - dieta naturista, cauze si simptome

Excesul de grasime nu este benefic, in orice zona a corpului s-ar afla. Orice se acumuleaza in ficat nu aduce nimic bun. Steatoza hepatica, asa cum se numeste ficatul gras in termeni medicali boala ficatului gras, inseamna ca in celulele hepatice sunt prea multe lipide. 
Cauze
De obicei asta li se intampla persoanelor obeze sau supraponderale, fie celor care consuma exagerat de mult alcool. Se stie ca ficatul are o multime de functii in organism, cea mai importanta fiind de eliminare a toxinelor. Daca beti mai mult decat trebuie sau va hraniti prea des cu mancare grasa, grea, plina de calorii, in cele din urma ficatul oboseste.
Cand nu mai reuseste sa faca fata efortului la care este supus, in loc sa descompuna grasimile pe care le consumati, el le acumuleaza. Daca nu va incadrati in nici una din categorii, alta poate fi cauza: diabetul zaharat, cresterea trigliceridelor sau a colesterolului sangvin, malnutritia, sarcina, precum si administrarea unor medicamente pe termen lung pot duce la steatoza hepatica.
Simptome
Ficatul gras nu provoaca de obicei nici un fel de semne de ingrijorare. Este nedureros, iar singurul lucru de care v-ati putea plange este o stare accentuata de oboseala. Daca ramane netratat vreme indelungata si se asociaza cu hepatita sau chiar ciroza, apar starile de greata, scaderea poftei de mancare, durerile abdominale, umflarea picioarelor si chiar la deces.
Dieta potrivita
Daca aveti ficatul gras si o greutate mai mare decat cea normala, se recomanda o diminuare a masei corporale cu 5-10%. Va ajuta sportul si dieta, din care trebuie sa lipseasca alcoolul si grasimile, dar care sa contina din plin fructe si legume. Dupa 6 luni sau cel mult un an de regim si sport, ficatul vostru poate fi ca nou. Iata cateva din alimentele-minune pentru sanatatea acestui organ:
- lamaie: citricele in general si lamaia in special ajuta la eliminarea grasimii din ficat (consumati zilnic sucul de la 2-3 fructe, eventual amestecat cu putina miere)
- varza: salatele de varza cruda, ca si sucul acestei legume previn deteriorarea celulelor ficatului chiar si cand sunt implicati factori infectiosi
- mere: favorizeaza digestia si scad cantitatea de lipide pe care o asimilati din alimente (o salata din 2-3 mere rase, la care puteti adauga si alte fructe si putina scortisoara poate fi cina voastra de zi cu zi).
Suplimente benefice
Printre plantele cu cele mai puternice efecte regeneratoare si detoxifiante asupra ficatului, se numara anghinarea si armurariul. Acestea scad nivelul colesterolului rau si al trigliceridelor, ajuta la refacerea celulelor hepatice si impiedica aparitia fibrozei. Grasimile bune din peste, ulei de masline si din capsulele de omega 3 pot fi si ele de ajutor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.