Renunta la fumat fara sa te ingrasi

Puteti renunta linistiti la fumat, deoarece solutii pentru silueta voastra exista si in plus grija pentru eventualele kilograme in plus, n-ar trebui sa va intoarca din drumul sanatos pe care l-ati ales. Trebuie sa stiti ca daca ati renuntat la fumat si ati luat calea detoxifierii totale, nivelul nicotinei din sange scade brusc, iar asta va baga intr-un sevraj. Cat tine acest sevraj, tentatia de a baga ceva in gura este foarte mare. Conform unui studiu facut in Japonia in 2013, cu cat ati fumat mai mult cantitativ, cu atat creste numarul de kilograme pe care ati putea sa le castigati dupa ce va lasati. Acest mers normal al lucrurilor poate fi impiedicat cu disciplina alimentara si stil de viata. Iata ce ar trebui sa faceti:
1. Constientizati mancatul haotic
Este posibil ca de cele mai multe ori sa bagati mancare in gura fara sa va dati seama, la fel cum nu mai tineati sirul fumatului. Opriti-va si analizati-va comportamentul alimentar.
2. Manancati din toate grupele alimentare
Daca reusiti sa indepliniti aceasta cerinta nutritionala (5 portii de fructe si legume pe zi, 2-3 portii de lactate pe zi, 2-3 portii de carne slaba pe zi), fiti siguri ca n-o sa mai aveti loc si de rontaieli fara rost. Mai ales ca fructele trebuie mancate separat, ca gustari, intre mese. Sunt multe lucruri de bifat intr-un meniu ca la carte si  n-o sa va ramana timp de abateri culinare.
3. Reduceti portiile
Este absolut necesar, chiar daca nu le-ati crescut odata cu lasatul de fumat. Cert este ca dupa acest moment, consumul caloric al organismului este mai scazut, asa ca dati-i mai putin combustibil.
4. Tineti un jurnal nutritional
Disconfortul psihic dupa renuntarea la fumat impiedica constientizarea faptului ca a crescut cantitatea de alimente ingerata zilnic. Asa ca notati tot ce mancati, chiar daca o sa va cam apuce groaza la sfarsitul zilei cand o sa vedeti totalul negru pe alb.
5. Faceti sport si puneti-va in miscare - astfel va fi mai usor decat credeati sa va cresteti randamentul acum, cand organismul se curata de efectele nocive ale fumatului.
6. Adresati-va unui specialist
Dieteticianul va prescrie pana la ultimul gram ce aveti de mancat in fiecare zi, iar capacitatea voastra de disciplinare culinara va poate tine departe de kilogramele in plus.

2 comentarii:

  1. Este foarte greu sa renunti la fumat si sa nu te ingrasi pentru ca nicotina iti afecteaza centrii nervosi din creier si iti inhiba pofta de mancare. Din moment ce nu mai inhalezi nicotina acei centrii nervosi se activeaza...de aici si senzatia de foame la cei care renunta la fumat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact! In organism are loc o transformare:care-i predispune la ingrasare pe cei care tocmai s-au lasat de fumat: mediul bacterian din intestine se transforma, fiind dominat de doua soiuri de bacterii precum Proteobacteria si Bacteroidetes, ce au capacitatea de a descompune fibre alimentare de neinvins pana acum, astfel incat genereaza o energie mai mare in organism si trebuie consumata pentru a nu se depune sub forma de grasime. In plus odata ce renuntati, intampinati alte 2 pericole ce le veti putea depasi cu ajutorul unui regim alimentar disciplinat: predispozitia la rontait, iar daca reusiti sa mentineti acelasi aport caloric, tot va veti confrunta cu kilogramele in plus, pentru ca lipseste acea actiune care va consuma din energie: fumatul. Succes!

    RăspundețiȘtergere

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.