Prea multa igiena in casa imbolnaveste - sfaturi contra igienei in exces

Multi oameni sunt obsedati de curatenia excesiva din baie si bucatarie si recurg la produse foarte puternice, multe din ele pe baza de clor, solutii pentru dezinfectat toaletele si jucariile copiilor. Desigur, igiena trebuie sa ne apere de boli. Putini stiu insa ca efectul este exact invers. Pe de o parte, pentru ca detergentii ataca pielea, distrugandu-i capacitatea de a se apara de bacterii si ciuperci. Pe de alta parte, pentru ca sistemul nostru imunitar devine puternic doar intr-o confruntare permanenta cu microbii. Specialistii afirma ca printr-o igiena exagerata, sistemul de aparare al corpului se intalneste mult prea rar cu microbi si virusi. Urmarea: el actioneaza asupra unor falsi dusmani, ca de pilda nevinovatul polen, si astfel alergiile castiga teren.
Mijloacele chimice de dezinfectare din locuinta n-au nici un rost. Doar in spitale e nevoie de ele. Cu cat sunt folosite mai mult cu atat bacteriile devin mai rezistente.
Iata cateva sfaturi contra igienei in exces:
  • Curatatul suprafetelor din baie si bucatarie cu detergeni puternici. De preferat: sapun neutru, iar pentru toalete, esenta de otet diluat cu apa (acidul acetic distruge bacteriile).
  • Dezinfectatul imediat al jucariilor cazute la pamant sau al tacamurilor. De preferat: sa fie clatit sau sterse cu un prosop de hartie.
  • Curatatul de coaja al fructelor. De preferat: spalatul sub jet de apa.
  • Schimbatul paharelor imediat ce se golesc. De preferat: folositi-le de mai multe ori linistiti.
Reguli igienice obligatorii:
  • Mainile sunt pline de microbi, datorita clantelor pe care se apasa sau a obiectelor cu care vin in contact. De aceea, este obligatoriu sa le spalati de 5 sau 7 ori pe zi, mai ales dupa ce mergeti la toaleta, inainte de a gati si a manca.
  • In carpele de bucatarie umede, bacteriile se inmultesc repede. De aceea, trebuie schimbate de doua ori pe saptamana si spalate la minim 60 grade.
  • Apa in care au fost dezghetati puii congelati sau alte carnuri poate sa fie infestata cu salmonella si sa ajunga pe alte vase, prin intermediul carpelor de bucatarie. Recomandarea: folositi doar servetele de hartie pentru sters, care trebuie apoi aruncate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.