Regimul disociat al dr. Pape, tinand seama de nivelul insulinei

Celebrul nutritionist german dr. Detlef Pape a elaborat un regim, tinand seama de nivelul insulinei. Opinia lui este impartasita pe largȘ o alimentatie sanatoasa trebuie sa includa neaparat suficiente legume si fructe proaspete, cat mai putine alimente procesate si meniuride fast-food, multe cereale integrale si grasimi sanatoase provenite din uleiuri vegetale. Diversitatea echilibrata a hranei asigura structura normala a florei intestinale (lucru extrem de important pentru capacitatea noastra de autovindecare - 70% din totalul celulelor imunitare ale organismului iau nastere in intestin).
Pentru ca toate procesele metabolice sa se desfasoare optim, avem nevoie de un ritm stabil pe parcursul zilelor si al noptilor. Alaturi de intervalele de somn, mesele ne regleaza si ele ceasul interior. Impartirea lor traditionala in mic dejun, pranz si cina, corespunde perfect acestui obiectiv. Nu uitati s abeti suficiente lichide, cel mai bine apa plata si sa va respectati consecvent programul de exercitii fizice, caci toatea acestea vor intari si ele fortele de autovindecare ale organismului. Va veti bucura constatand ca ati dat jos cateva kilograme. Iata ce trebuie sa contina micul dejun, pranzul si cina:
Micul dejun pune capat pauzei alimentare de peste noapte. El trebuie sa aprovizioneze organismul cu energia necesara. Creierul are acum nevoie de portia de glucoza, care provine din carbohidrati. De exemplu puteti manca 3 chifle din faina integrala sau doua castronase de musli cu iaurt si fructe. Cu exceptia untului, este preferabil sa va abtineti de la proteinele animale, pentru ca ele ar da inutil de lucru pancreasului, iar laptele de vaca il puteti inlocui cu lapte de soia. Si mancati cat mai multe fructe la micul dejun, adaugate in musli.
La pranz (si una si alta), metabolismul energetic atinge turatia maxima. Combinatia ideala care acopera necesarul de baza ar fi: 40-45% carbohidrati, 35% grasimi si 20-25% proteine. Aici isi au locul pastele, orezul, cartofii, plus o portie mare de legume, alaturi de peste sau carne. Dorite, fiindca dau gust,si sunt benefice pentru inima si sistemul circulator, grasimile bune din uleiuri bogate in acizi grasi mononesaturati, cum sunt cele de masline, arahide sau rapita. La desert consumati fructe sau preparate cu branza de vaci.
La cina, puteti manca branzeturi din tofu, dar si peste (proteine), in schimb nu puneti pe masa paine si paste (carbohidrati). Daca vreti sa beti un pahar de alcool, puteti bea un pahar de vin sau bere, insa nu mai mult. Pe cat se poate, luati masa de seara intre orele 17-19, dupa aceea organismul ar trebui sa fie privat de hrana, minimum 8 ore.
Dr. Detlef Pape este medic internist si unul din autorii cartii publicate si la noi, sub titlul "Slabeste in somn: Trei mese pe zi sunt de ajuns".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.