Nalba medicinala - proprietati, retete cu nalba

Nalba medicinala sau nalba mare este o planta perena, care atinge si inaltimea de 1-1,5 m si care face parte din familia Malvaceae. In pamant are un rizom scurt, din care pornesc numeroase radacini ramificate si carnoase, cenusiu-deschise la suprafata, albe la interior, cu gust dulceag mucilaginos cu miros usor. Tulpinile drepte si tubulare sunt acoperite de peri, usor ramificate. Frunzele verzi-albicioase prezinta 3-5 lobi dintati. Florile sunt albe sau roz pal si infloreste in lunile iulie-septembrie.
Deoarece nalba prefera solul si mediul umed, creste salbatic pe campurile umede, luncile raurilor, ca de exemplu luncile Dunarii, Muresului sau ale Crisurilor, de-a lungul canalelor. In multe locuri se cultiva ca planta ornamentala sau in scop medicinal. Necesita un sol umed, fertil.
Nalba mare are un efect benefic in caz de afectiuni virotice pulmonare si ale cailor respiratorii, respectiv ale organelor digestie. Mai exact are efect benefic in caz de tuse, bronsita, raceala, inflamatii ale gatului, raguseala, gingivita, probleme gastrice si intestinale, balonare, diaree, furuncul si infectii cutanate. Este un antitusiv eficient si mucolitic, sub forma de gargara reduce raguseala, infectiile cavitatii bucale, faringiene si ale amigdalelor. Planta este o componenta obisnuita a ceaiurilor impotriva problemelor gastrice si intestinale, diareii, balonarii, colicilor.
In scop curativ se utilizeaza radacina si frunzele plantei. Radacinile sunt adunate toamna, deoarece toamna contin cele mai multe substante nutritive. Radacinile scoase se lasa la uscat, se curata cu grija, se decojesc, apoi se taie in cuburi marunte. Frunzele se culeg in perioada de inflorire. Acestea se rup, apoi se usuca la umbra, in loc ferit. Se culege numai o parte a frunzelor pentru a nu afecta planta. Daca se aduna radacina, atunci frunzele nu se vor mai culege. Radacina si frunzele nalbei mari mari contin foarte mult mucilagiu (20-30%). Folosita in pasamente, substanta este deosebit de eficienta in caz de inflamatii.
Retete cu nalba
Extras la rece, pentru uz intern:
Substanta activa valoroasa dar foarte sensibila a plantei se distruge la temperatura prea inalta, nu se poate opri. Din acest motiv planta se inmoaie la rece. O lingurita de radacina sau o lingura de frunze se inmoaie intr-o cana de apa rece timp de 10 ore, apoi se strecoara. Extrasul se incalzeste usor si se indulceste dupa gust, de exemplu cu miere. Se ia cate o lingura la fiecare ora.
Ceai pentru tratarea ranilor:
Pentru tratarea ranilor se prepara un ceai mucilaginos. O lingurita de radacini maruntite bine se oparesc cu o jumatate de cana de apa, apoi se strecoara. Se aplica local sub forma de comprese pe arsuri, plagi, furuncule, inflamatii, urcior.
Solutie pentru gargara:
La gargara se utilizeaza extras rece sau decoct. Doua linguri de frunze de nalba se oparesc cu o cana de apa, se lasa 20 de minute, apoi se strecoara. Se face gargara de 6-8 ori cu solutia obtinuta.
Constipatie
Se face un decoct din 30 g de frunze si flori uscate de nalba la un litru de apa, se lasa 30 de minute dupa care se beau cate 3 cani pe zi.
Nalba poate fi deasemenea utilizata pentru afte bucale sau gingivita: se fac clatiri timp de 10 minute cu decoct dintr-o lingurita flori de nalba la o cana de apa, sau puteti adauga si cimbru in acest decoct.
De retinut!
- alte denumiri: nalba alba, nalba buna, nalba de camp, nalba de lunca
- locul unde se gaseste: zone umede, campuri, lunci bogate in saruri minerale
- descriere scurta: arbust de 1-1,5 m, paroasa, frunza verde-albicioasa cu 3-5 lobi dintati, floarea alba sau roz pal
- partile utilizate: radacina, frunze
- principalele componente active: mucilagiu, tanini, uleiuri esentiale
- efecte adverse: nu se cunosc.
In afara de proprietatile medicinale nalba este o planta foarte bogata in vitamina A, B, C si E. Datorita proprietatilor sale emoliente, este foarte folosit si in produsele cosmetice si chiar puteti face un tonic pentru fata (se fierbe o mana de flori de nalba intr-un litru de apa, se strecoara, se lasa la racit, se pastreaza intr-o sticla la frigider).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentatul e gratis. Profitați cât puteți.